Misschien wil je er één om stappen bij te houden of om een slaappatroon te ontdekken. Gewoon om nog makkelijker berichten te lezen zonder steeds je telefoon te hoeven pakken of simpelweg omdat je het een leuke gadget vindt. Wat de reden ook is, je bent niet alleen. Smartwatches zijn langzaam maar zeker het straatbeeld aan het veroveren. En met die toenemende vraag, neemt ook het aanbod toe.
Er zijn natuurlijk de bekende dure merken die je in Nederland kunt vinden, maar ook in China zijn kwalitatief zeer hoogwaardige smartwatches te vinden, voor een fractie van de prijs. Maar lees voor je gaat shoppen in China wel even dit artikel. Dan weet je precies wat mogelijk is, waar je op moet letten, wat je wel- en ook vooral niet moet doen.
Hoe je een goedkope smartwatch kunt kopen in China
Gelukkig hoef je niet het vliegtuig in te stappen om in China te kunnen shoppen. Het spotgoedkope en veelzijdige aanbod smartwatches in het grootste Aziatische land is via verschillende websites volledig voor jou beschikbaar. Zelfs als het om kleine aankopen gaat, kun je een aankoop in China doen, maar ook duurdere elektronica zoals smartwatches zijn mogelijk.
AliExpress is de bekendste webshop waar je Chinese smartwatches kunt vinden. AliExpress, vaak liefkozend gewoon “Ali” genoemd, is eigenlijk een grote verzameling van Chinese webwinkels met een gebruiksvriendelijke interface. Het aanbod aan smartwatches is onnoemelijk groot, dus het kan lastig kiezen zijn. We lopen verderop in dit artikel dan ook door een aantal tips heen om de pareltjes tussen de aanbieders te vinden.
GearBest is een minder bekende naam, maar specifiek voor Chinese smartwatches wel een interessant startpunt. Ze hebben een enorm aanbod goedkope elektronica, waaronder smartwatches.
MiniInTheBox mag dan een bijzondere naam zijn, de gebruikservaring is erg prettig. De site is in goed Nederlands geschreven en het aanbod is divers en goedkoop. Ook smartwatches behoren tot het aanbod.Naast deze 3 bekende Chinese webshops zijn er nog veel meer. Kijk voor een volledig aanbod van webshops bij alle Chinese webshops.
Het beste aanbod van beste smartwatches in China
Het is ondoenlijk om het totale aanbod aan smartwatches in de Chinese webshops door te nemen, het zijn er simpelweg te veel. Hoewel het aanbod vaak goedkoop en verrassend kwalitatief is, is het tegelijkertijd nogal een uitdaging om de pareltjes eruit te pikken. We helpen je daarom op weg door een aantal interessante merken te benoemen en waar je op moet letten als je een smartwatch in China koopt.
Xiaomi smartwatches
Xiaomi is inmiddels een gearriveerd merk in Europa, met serieuze smartphones en smartwatches van zeer hoge kwaliteit. En dat tegen een fractie van de prijs van de bekende dure merken. De Xiaomi Mi Watch is bijvoorbeeld een zeer uitgebreid model met onder andere GPS en een fitness tracker en compatible met diverse apps op zowel Android als Apple. Er zijn ook enkele heel goedkope modellen te vinden op de Chinese webshops.
Amazfit smartwatches
De Amazfit GTS is een veelbesproken Chinese smartwatch. Deels omdat het gewoon een heel degelijke smartwatch is, maar vooral ook omdat het qua vormgeving wel erg op de Apple Watch lijkt. Toch heb je met een Amazfit GTS een mooie en goedkope smartwatch. Waterdicht en met onder andere een hartslag- en sleeptracker biedt het veel verschillende mogelijkheden. Ook Amazfit heeft enkele heel goedkope modellen.
Naiku smartwatches
Met een Naiku smartwatch zit je aan de onderkant van het prijs spectrum. Smartwatches van dit merk kun je al vinden voor 15 Dollar. Toch kunnen ze verrassend veel. Van een hartslagmeter tot een koppeling met je telefoon om ook telefoongesprekken aan te nemen: alles wat je van een basic smartwatch verwacht zit erop en meer.
Andere Chinese smartwatches
Bovenstaande 3 merken zijn natuurlijk maar een greep uit het totale aanbod. Waar Xiaomi en Amazfit wat meer gevestigde merken zijn, die qua prijsklasse iets duurder zijn, is Naiku één van de vele veel goedkopere, onbekende merken. Het nadeel van een Xiaomi en Amazfit smartwatch is dat ze relatief gezien wat duurder zijn. Te duur soms om een bestelling in China rendabel te houden. De kwaliteit is echter ook hoogstaand en ze hebben enkele vrij goedkope modellen beschikbaar. Bij de wat meer onbekende smartwatch merken kan dat nog wel eens tegenvallen. De prijs is daar echter weer wel heel interessant. Lees daarom goed de recensies en zoom goed in op wat de horloges allemaal kunnen, als je toch besluit voor de meer onbekende merken te gaan.
Do’s en don’ts als je een smartwatch in China bestelt
Genoeg aanbod dus. Helemaal klaar om door het gehele Chinese smartwatch aanbod op de webshop naar keuze te klikken? Wacht nog heel even, want je wil deze do’s en don’ts gelezen hebben voor je iets besteld.
Bestel een smartwatch onder de 22 Euro
Dit is misschien wel de belangrijkste om te onthouden en een belangrijke reden om toch een goedkopere Chinese smartwatch te kiezen. Onder de 22 Euro betaal je niks extra, maar komen de kosten daarboven, dan moet je tot wel 150 Euro BTW en inklaringskosten betalen. Een aankoop die aanvankelijk goedkoop was, kan zo ineens toch heel duur worden. Als de aankoop duurder is dan 150 Euro dan moet je zelfs ook nog eens tot 17% invoerrechten betalen.
Let op namaak
Als er een smartwatch wordt verkocht die de naam draagt van een bekend merk of daar sterk op lijkt, dan heb je waarschijnlijk met een namaakproduct te maken. Die kun je beter aan je voorbij laten gaan, want met de aankoop- en verzending daarvan gaan risico’s gepaard. Het is verboden om (op grote schaal) namaakproducten te importeren en je loopt altijd het risico dat de douane jouw pakketje tijdens steekproefcontroles tegen het lijf loopt. Kies dus beter voor producten die niet duidelijk nep zijn.
Lees de recensies goed door
Het hele recensie-systeem van Chinese webshops werkt vrij goed. Door de recensies goed te lezen krijg je een goed beeld van de smartwatch en de aanbieder. Heeft de smartwatch- en de aanbieder talloze goede reviews? Dan is het een betrouwbare aanbieder. Heeft de aanbieder of de smartwatch nog nauwelijks- of veel slechte reviews? Dan kun je beter voor een andere smartwatch of een andere aanbieder gaan.
Let op de levertijd
Als je in Nederland een smartwatch bestelt vind je het al lang duren als die niet binnen 2 of 3 dagen op de mat ligt, maar dat gaat bij een bestelling in China helemaal anders. Je moet in ieder geval rekening houden met een levertijd van enkele weken, maar de exacte levertijd loopt tussen verschillende shops erg uiteen. Waar het bij de ene shop 3 weken duurt, kan het bij de andere shop soms wel 50 dagen duren.
Wees alert
Tot slot: wees simpelweg alert. Is de prijs zo laag dat het eigenlijk te mooi klinkt om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook zo. De kwaliteit van dergelijke smartwatches kan vies tegenvallen als het eenmaal geleverd is. De prijzen zijn natuurlijk een stuk lager op de Chinese webshops, maar binnen die prijzen zijn ook weer veel verschillen. Vergelijk de verschillende smartwatches goed en bepaal of de prijs redelijk is vergeleken met andere Chinese smartwatches alvorens je bestelt.