Alles wat je moet weten over kopen bij Chinese webshops en de nieuwe btw-regeling vanaf 1 juli 2021
‘Held by customs’, zowat de enige melding die je niet wil zien wanneer je smachtend uitkijkt naar die gloednieuwe AirPod-achtige oortjes van AliExpress of dat trendy zomerjurkje van Shein. Dat betekent immers aardig bijdokken aan inklaringskosten, btw en misschien nog administratieve afhandelingskosten.
Met bibberende vingers klik je naar de algemene voorwaarden van je favoriete Chinese webshop. Eerst ongeloof. Toch nog een keertje lezen. En dan komt de woede. Jij moet zélf opdraaien voor de extra kosten!
Daarna begint de miserie pas echt. Telefoontjes over en weer, boze mailtjes, langdradige chats met de klantenservice om ofwel je pakje toch nog bij je thuis te krijgen of gewoon om je geld terug te vragen.
Dit, toch een van de grootste nadelen van shoppen in China, verandert allemaal met de nieuwe btw-regeling vanaf 1 juli 2021!
De oude regeling vóór 1 juli 2021: geen btw en douanekosten tot €22
Tot 30 juni 2021 betaal(de) je op zendingen van buiten de EU met een waarde tot 22 euro geen btw of invoerrechten. De douane maakte er echter een sport van om pakjes van Chinese webwinkels tegen het voetlicht te houden. Zo gebeurde het soms dat ook goedkopere artikelen door de douane toch hoger getaxeerd werden.
Zendingen duurder dan het drempelbedrag belandden onverbiddelijk in de administratieve rompslomp, met naheffing van btw en inklaringskosten. Resultaat: de klant krijgt dan nog een onprettige brief met een rekening met de btw en doorgaans nog eens minstens 20 euro aan ‘afhandelingskosten’. Duur briefje, als je het ons vraagt.
De nieuwe regeling vanaf 1 juli 2021
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
Dat betekent dan dat je ook voor die goedkopere spulletjes een briefje van de post mag verwachten. Maar niet getreurd. Er is namelijk een belangrijke uitzondering waar doorgewinterde AliExpressers een gat van in de lucht zullen springen!
Is online winkelen bij Chinese webshops dood? Lang leve Import One-Stop Shop!
Om je meteen gerust te stellen: integendeel. Shoppen in China is springlevender dan ooit. Europa biedt buitenlandse online platformen en winkels de mogelijkheid om zich binnen Europa voor de btw te laten registreren. En nu wordt het pas écht interessant voor mensen die graag kopen bij de Aziatische internetgiganten!
Met de zogenaamde Import One-Stop Shop (IOOS) kunnen leveranciers en online winkels die goederen verkopen aan klanten in de EU zelf de btw innen, indienen en doorstorten naar de Belastingdienst. Dat in plaats van die arme koper bij de invoer van het artikel te laten opdraaien voor die vervelende verborgen kosten.
Let wel: de regeling geldt alleen voor pakjes met een waarde tot 150 euro, exclusief btw en verzendingskosten (voor zover deze apart op de factuur staan). Is je pakje duurder dan 150 euro worden de btw en de invoerrechten nog altijd geheven bij de invoer.
Tweedeling in Chinees online winkelland
Binnenkort zal de wondere wereld van de Chinese marktplaatsen en webwinkels opgesplitst worden tussen webshops die voor de btw geregistreerd zijn in de Europese Unie en webshops die niet opteerden voor dit systeem.
Geregistreerde Chinese webshops
Een geregistreerde webshop past de nieuwe EU-regelgeving toe en maakt gebruik van het éénloketsysteem. De webshop staat in voor de inning en doorstorting van de btw en de douanerechten. De voordelen voor de consument liggen voor de hand:
- De prijzen die je ziet zijn inclusief btw en douanerechten, zonder addertjes onder het gras van bijkomende betalingen achteraf.
- Bij de invoer van het artikel zijn er nooit verborgen kosten.
- Snellere levering omdat pakjes volgens dit systeem door de douane niet meer worden tegengehouden.
- De door de webshop geïncasseerde btw spijst de staatskas van het land van de consument en daar worden we uiteindelijk allemaal beter van!
Niet-geregistreerde Chinese webshops
Een niet-geregistreerde webwinkel kiest ervoor om de EU-regelgeving niet toe te passen. De getoonde prijzen lijken lager, maar op het einde van de rit betaalt de klant de btw en de douanerechten. De nadelen zijn evident:
- Je hebt geen idee over de eigenlijke prijs omdat je bij de invoer nog btw en douanerechten moet betalen.
- Je moet de bijkomende kosten via de post betalen. Betaal je niet, dan kan je fluiten naar je pakje en begint de lijdensweg om je geld misschien ooit terug te krijgen van de webwinkel.
- De levering is trager omdat je pakje door de douane in beslag wordt genomen voor taxatie. Daar kunnen soms weken overgaan.
Cijfervoorbeeld: een gewaarschuwd China-shopper is er twee waard!
Mocht je nog met vragen zitten, dan zal je euro na dit cijfervoorbeeld wel vallen. En ja, het gaat om heel wat euro’s die je uitspaart door bij een geregistreerde webshop te bestellen!
Stel dat je je oog op hebt laten vallen op fonkelnieuwe draadloze oortjes van €10.
Voor wie dan bij een niet-geregistreerde Chinese webwinkel koopt, zijn die goedkope oortelefoontjes van 10 euro plotseling toch niet meer zo voordelig. Bij een webwinkel die niet meedoet aan de nieuwe EU-regeling betaal je dan tot drie keer meer!
En dan is er ook nog PostNL. Zij zullen voor de regeling van de btw nog eens minstens vier euro afhandelingskosten in rekening brengen. Moet je het pakje gaan afhalen dan wordt dat zeven euro. Zo wordt goedkoop letterlijk duurkoop. Kom dus achteraf niet huilen als die gevreesde brief van de post met verzoek tot betaling van de btw en douanerechten op de mat belandt.
Het allereerste wat je dus moet doen alvorens iets aan te schaffen op een Chinese marktplaats is uitvogelen of ze al of niet geregistreerd zijn voor de btw. Is dat niet het geval dan klik je beter weg naar een concurrent die wel geregistreerd is. Dit kan je simpel checken door bij het afrekenen te controleren of er btw in rekening is gebracht.
Welke Chinese webshops zijn geregistreerd?
Je vraagt je misschien af óf jouw favoriete Chinese webwinkel zich wel gaat registreren. De vraag stellen is ze beantwoorden. Het antwoord luidt overdonderend: ja! De populairste Chinese webwinkels willen deze sneltrein naar de definitieve verovering van de Europese markt voor geen geld van de wereld missen. Webwinkels die zich niet registreren en aan het oude systeem vasthouden, plegen letterlijk harakiri.
Eerst en vooral hebben de grote Aziatische spelers als AliExpress zwaar geïnvesteerd in hun logistiek. Zo pootten ze bij het vliegveld van Luik in België een gigantisch distributiecentrum neer voor snelle levering van om en bij de 10 dagen in gans Europa. Het is dan ook geen verrassing dat de grootste Chinese online marktplaats volop de kaart trekt van de btw-registratie in Europa.
Wie naar het EK voetbal heeft gekeken (en wie heeft dat niet gedaan?) heeft vast en zeker gezien dat Aziatische bedrijven diep in hun dikke portefeuille hebben getast om de billboards rond de velden te vullen met reclame voor Chinese merken zoals Alipay. Laat er geen twijfel over bestaan dat de Chinese webwinkels hun pijlen volop richten op de Europese consument: op jou dus!
Je kunt er donder op zeggen dat ook jouw favoriete Chinese marktplaats zich aan de nieuwe regelgeving gaat aanpassen. En nu de rem van verborgen kosten als btw en invoerrechten helemaal wegvalt, houdt niets je nog tegen om je voordeel te doen met goedkope spulletjes en technologische snufjes van webwinkels in het Verre Oosten!