Is Wish betrouwbaar? Onze ervaringen met Wish: compilatie reviews Nederland en België

Wish: Een kat in een zak of écht leuk shoppen?

In tijden van inflatie hebben we toch een heel ander idee gekregen over hoe we met ons geld omgaan. Mensen gaan meer dan ooit actief op zoek naar de beste deals en gelijk hebben ze. En zo komen we automatisch uit bij de online marktplaats Wish. De kans dat je nog nooit van deze Chinese prijzenkraker hebt gehoord, is vrijwel onbestaande. Je kan je social media niet openen, of je ziet wel een spectaculaire Wish-aanbieding.

Bij deze Chinese prijsbreker kan je meer kopen dan je ooit kunt gebruiken, maar zijn ze ook betrouwbaar? Wish maakt reclame met de leuze ‘Winkelen is leuk’, maar is dat echt wel zo? Hoe verloopt het bestelproces, wat zijn de levertijden en kan je gemakkelijk retourneren, zijn slechts enkele van de vragen die op je lippen branden.

Wat is Wish?

Wish.com is een online marktplaats voor alles wat je je maar kunt indenken. Van huis-, tuin- en keukengerei tot smartwatches en zelfs laptops, hun aanbod lijkt oneindig. Het is een platform waar duizenden leveranciers en producenten hun koopwaar aanbieden aan kleine prijsjes. Het bedrijf Wish verkoopt dus zelf niets.

Als je weet dat de Wish-app meer dan 100 miljoen maandelijkse gebruikers heeft, 40 miljoen volgers op Facebook en nog eens 7,6 miljoen fans op Instagram, besef je hoe groot de Wish-gekte is.

Het is wellicht een geruststelling dat het in San Francisco gevestigde bedrijf voor haar marktdiensten in Europa werkt via een Nederlands vennootschap. Dat betekent immers dat ze meer dan ooit gebonden zijn aan de Europese én Nederlandse consumentenwetgeving.

De Wish-app

Het online platform is georganiseerd in de vorm van een app, waardoor klanten de indruk krijgen in een virtueel pakhuis rond te lopen met een assortiment van goederen zover het oog strekt. En dat is precies wat shoppen bij Wish zo prettig maakt.

De Wish-app laat zich even makkelijk downloaden en installeren via Google Play of App Store als eender welke andere applicatie. Aanmelden kan handmatig of supersnel met een vingerdruk aan de hand van je favoriete sociale media of Gmail-account. Eenmaal ingelogd is het spelenderwijze en overzichtelijk winkelen in het enorme digitale Wish-shopping center.

Assortiment

Wanneer je de app opent, word je begroet door een gigantisch assortiment van producten die je niet altijd nodig hebt, maar wel wil kopen. Opblaasbare eenhoorns, komische toiletborstels en meer grappige gadgets, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Natuurlijk vind je er ook heel nuttige spullen zoals alle mogelijke kledingstukken, luidsprekers, hoofdtelefoons, laadkabels en speelgoed.

Al deze spullen hebben één ding gemeen: ze zijn spotgoedkoop. De prijzen zijn zo laag omdat de producten rechtstreeks van een Chinese fabrikant of leverancier komen. Vele artikelen die we lokaal kopen, worden door de verkoper overigens ook gewoon vanuit het Verre Oosten geïmporteerd. Door deze tussenstap over te slaan, kan je dus gouden zaakjes doen.

Kwaliteit

Een vaak gehoorde klacht over kopen bij Chinese webshops, is dat de kwaliteit weleens te wensen overlaat. Het is maar logisch dat je voor producten aan een vierde van de normale prijs de lat ook niet te hoog mag leggen. De vraag is dus hoe je een betrouwbare leverancier herkent op deze oneindig grote marktplaats.

Enkele gouden tips:

  • Lees de beoordeling van andere klanten. De ervaringen van je medeshoppers zijn nog de beste leidraad om een geïnformeerde keuze te maken.
  • Als je twijfelt of een product wel overeenkomt met de getoonde afbeeldingen, ga in de productbeoordeling dan op zoek naar foto’s. Heel wat klanten posten in de reviews immers een kiekje van het ontvangen item.
  • Kijk op de pagina van de leverancier na hoe lang deze al werkzaam is. Verkopers met een langere staat van dienst zijn doorgaans betrouwbaarder.

Welke spullen koop je beter niet bij Wish?

Toch zijn er ook enkele spullen die je beter niet bij Wish koopt. Maar ook dat is een kwestie van gezond verstand. De vuistregel is dat je producten met een bepaald veiligheidsrisico beter nooit bij een Chinese aanbieder koopt. De reden daarvoor is evident. Het is algemeen geweten dat er in China minder strenge veiligheidseisen gelden dan bij ons. Kijk daarom altijd goed uit of elektronische producten een CE-markering hebben.

Tenzij ze een kwaliteit- en/of CE-keurmerk hebben, koop je deze spullen beter niet bij Wish (net zomin als bij andere Aziatische aanbieders): voorbehoedsmiddelen, veiligheidskledij, sommige speelgoedartikelen voor heel jonge kinderen en alle producten die moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsregels.

Betaalopties

De betaalmethodes bij Wish zijn al even uitgebreid en veilig als de betaalmethodes bij Nederlandse en Belgische webwinkels. Denk aan vertrouwde betaalopties als iDeal, PayPal, credit cards en reguliere betaalkaarten. Wie nog een beetje extra zekerheid wil inbouwen, kan zelfs kiezen voor achteraf betalen met Klarna.

Levertijden

Wie Chinees shopt, moet soms wel geduld hebben. Ook dat is een publiek geheim, maar de levertijden bij Wish vallen mee. Je kunt de status van je pakje altijd volgen via de handige traceerpagina. De standaard levertijden bedragen tussen de 10 en 30 dagen. Wie sneller levering wil, moet op zoek naar producten met Wish Express-verzending (te herkennen aan het vrachtwagen-icoontje). Die artikelen worden doorgaans verzonden vanuit Europese of Amerikaanse magazijnen en heb je binnen de 3 tot 15 dagen op de mat liggen.

Verzendkosten

Wish hanteert best aantrekkelijke verzendkosten met basistarieven tussen de 1 en 3 euro. Voor Express-zendingen betaal je ietsje meer, maar daar staat dan weer een snellere levering tegenover. Wanneer je meerdere producten bestelt bij verschillende leveranciers betaal je telkens apart verzendkosten. Check dus van elk afzonderlijk product wat de precieze verzendkosten zijn om verrassingen bij het afrekenen te vermijden.

BTW en douane

Btw en invoerrechten waren de twee grote doornen in het oog van de online shopper bij Chinese marktplaatsen. Laat dit precies het punt zijn waar Wish alle verwachtingen inlost. Ze zijn namelijk een in de EU geregistreerde webshop en maken gebruik van het éénloketsysteem. Dat betekent concreet dat de prijzen die je ziet inclusief btw en douanerechten zijn. Wat je ziet, is wat je betaalt.

Geen gedoe dus met pakjes die bij de douane blijven liggen en geen onaangename verrassingen van verborgen kosten achteraf. Lees hier alles over de nieuwe btw- en douaneregeling van kracht sinds 1 juli 2021.

Retourneren

Het kan altijd gebeuren dat je niet tevreden bent met een aankoop of dat een product toch niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Daar waar sommige webwinkels er een handje van weg hebben om moeilijk te doen over retourneren, verloopt het retourproces bij Wish rechttoe rechtaan. Meer nog: de retourtermijn bedraagt 30 dagen in plaats van de wettelijk verplichte minimum bedenktijd van 15 dagen.

Klantenservice

Soms zijn er gewoon online verkopers die je naar de maan zou willen wensen. Ook dat is bij Wish niet anders. Doordat zij met zoveel verschillende aanbieders werken, is het de normaalste zaak van de wereld dat er weleens dingen mislopen. Gelukkig hebben ze hard gewerkt aan hun klantenservice. Een vraag stellen kan gewoon via de online helpdesk in de app en je mag dan binnen de 24 uur een antwoord verwachten.

Algemene conclusie over Wish Nederland en België

De Wish app is een online platform dat verkopers en kopers vanuit de hele wereld bij elkaar brengt. Ze zijn zo veilig als Amazon of elke andere internationale marktplaats waar je nu al bij shopt, weliswaar met iets langere levertijden. En gezien de lage prijzen krijg je bij deze marktplaats ook gewoon waar voor je geld.

De twijfelaars worden wellicht over de streep getrokken door de indrukwekkende TrustPilot-score van 4.3. Daarmee doet Wish het zelfs beduidend beter dan heel wat webwinkels van eigen bodem.

Goedkoop en met een gerust hart shoppen bij Wish? In dit geval mag je je wensen inderdaad voor werkelijkheid houden!

Geplaatst in Nieuws