Taobao.nl – Taobao in het Nederlands

Taobao.com is het enorme platform van e-commerce reus Alibaba waarop Chinese consumenten en bedrijven aan Chinese consumenten hun producten verkopen. Taobao is daarmee wel vergelijkbaar met ons Nederlandse Marktplaats.nl. Zoals al uitgebreid besproken is Taobao.com alleen in de Chinese taal beschikbaar en zijn de betaalopties en verzendmogelijkheden niet ingesteld op niet-Chinese klanten, waarmee het platform moeilijk toegankelijk is voor ons Nederlanders. Maar niet ontoegankelijk, want met Google translate is er wel het eea mogelijk.

Maar het kan eenvoudiger want Taobao.nl is een Nederlands platform dat is ingesprongen op het gat tussen de aantrekkelijkheid van Taobao.com (de producten, de prijzen, etc) en haar ontoegankelijkheid:

Taobao.nl in het Nederlands

Wat Taobao.nl feitelijk doet is u een automatisch vertaalde versie laten zien van het aanbod dat op Taobao.com staat. U ziet de Chinese advertenties dus in het Nederlands (of iets wat daar op lijkt althans, want de automatische vertalingen zijn niet perfect). U kunt vervolgens via dit platform ook uw bestelling plaatsen en afrekenen met iDeal of een bankoverschrijving.

Taobao Agent

Vanaf dit punt lijkt de verdere orderafhandeling op de dienstverlening van de ‘klassieke’ Taobao agent: Uw order wordt aangenomen door een Chinese agent (zijn gegevens vindt u ook op de site) en hij bestelt uw producten op Taobao.com. Na ontvangst wordt alles bekeken en krijgt u foto’s van de producten, waarna uw pakket richting Nederland (of België) wordt verscheept.

Chat met de Agent

Op de site van Taobao.nl vind u een chatmodule (rechtsonderaan iedere pagina). Door deze te openen, staat u direct in contact met de Chinese agent. Heeft u vragen over maatstelling, over de beschikbaarheid of een andere vraag?  Stel ze dan vooral aan de agent!  Hij staat in direct contact met alle verkopers en kan u helpen. Uiteraard zit de agent wel in een andere tijdszone, dus de chat is niet altijd bemand op de uren dat wij dit handig zouden vinden… In de ochtend over het algemeen wel en op alle andere momenten kunt u via de chat alsnog uw vraag stellen. Deze wordt dan per mail bij de agent afgeleverd en hij zal uw vraag dan veelal de dag erna alsnog beantwoorden. Direct naar Taobao.nl!

Verzendkosten

Een lastig element aan de ‘agent constructie’ is dat een agent de exacte verzendkosten eigenlijk niet weet totdat het product is gekocht en het in zijn magazijn staat. Pas op dat moment weet hij de exacte maten en het gewicht. Verzendkosten die u tijdens het plaatsen van een order betaalt zijn dus een inschatting die in een later stadium nog kunnen afwijken. (Taobao.nl geeft zelf aan dat u op dat moment de order nog kunt cancelen)

Betalen

Betalen kan via iDeal en bankoverschrijvingen. Het is daarbij goed om te weten dat alle betalingen via de onafhankelijke Stichting Beheer Gelden Chinese Handelsplaatsen gaan. De Stichting betaalt de agent pas wanneer hij uw bestelling op de bus heeft gedaan en een track & trace code kan overleggen.

Bestellen op Taobao.nl

Bent u benieuwd hoe bestelproces van dit platform in elkaar steekt? Op Kopen in China hebben we de stappen in het bestelproces uitgebreid voor u toegelicht. U kunt ook een blik werpen op onderstaande afbeelding.