Alipay

Alipay is meer dan een betaaldienst

alipay

Alipay is de betalingsprovider van Alibaba

Een ecosysteem is een geheel van afzonderlijke onderdelen en hoe deze aspecten met elkaar in verhouding staan. Een bos is een ecosysteem, waar allerlei factoren zoals planten, temperatuur en water invloed op elkaar hebben. Zo wordt Alibaba ook wel eens als het ecosysteem gezien van de Chinese consumentenmarkt. Alipay is daar een onderdeel van en is een Chinese vorm van PayPal met al meer dan 400 miljoen gebruikers.

Wat is Alipay en waarom is dit relevant?

Wat is Alipay? Zonder water zou een boom niet kunnen groeien. En zo kan een consumentenmarkt zich niet ontwikkelen als er geen vertrouwen bestaat. Dat was namelijk hét grote probleem in China: er bestond een wederzijds wantrouwen tussen Chinese verkopers en kopers. In dit probleem zag Alibaba een oplossing: Alipay. Een tussenrekening tussen de koper en verkoper, waar het geld door de koper op wordt gezet en hij na ontvangst van het product binnen tien dagen goedkeuring moet geven, zodat het geld naar de verkoper gestuurd kan worden. Gebeurt dit niet binnen 10 dagen? Dan wordt het geld automatisch op de rekening van de verkoper gestort. Deze tussenrekening wordt ook wel escrow service genoemd. Dit blijkt dé manier om zowel de koper als de verkoper te garanderen van een veilige transactie.

Een klantenbestand van meer dan vierhonderd miljoen gebruikers, liegt er niet om. In 2014 bestond de omvang van de behandelde transacties 778 miljard dollar. Dit was drie keer meer dan PayPall deed, terwijl deze betaaldienst het grootste is in de Verenigde Staten.

QR-code achterhaald? Volgens Alipay niet

Naast de desktopversie van Alipay, is er een Alipay Wallet-app ontwikkeld, zodat een betaling overal, op elk moment van de dag kan plaatsvinden. Op zich niet heel spectaculair, aangezien er zelfs al apps voor huisdieren zijn ontwikkeld, lijkt een app die een betalingsdienst biedt niet per se bijzonder. Wat wel noemenswaardig is, is dat deze app zeer goed werkt en geavanceerd is. Zo kan er zelfs met de app worden betaald in fysieke winkels, omdat deze app de mogelijkheid biedt om een barcode of QR-code op te halen en weer te geven, die door de verkoper kan worden gescand. Anders dan in Nederland, blijkt de QR-code van toegevoegde waarde te zijn in het Chinees dagelijks leven.

Apple & Alipay?

Apple Pay biedt de mogelijkheid om te betalen met je Iphone (6/6s) of Apple Watch. Apple lanceerde dit in 2014 in de Verenigde Staten. Het biedt u de mogelijkheid om met uw Iphone of Apple Watch te betalen in plaats van met een betaalkaart. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina. Deze betaalmogelijkheid kreeg echter geen voeten aan de grond in China. Daarop zijn Apple en Alibaba met elkaar om de tafel gaan zitten en zijn tot een overeenkomst gekomen. Alipay is sinds 2015 gekoppeld aan de Apple Watch,

Meer dan een betaaldienst

Alipay is meer dan enkel een dienst die de transactie tussen koper en verkoper voorspoedig laat verlopen. Yu’e Bao is de naam van investeringsproduct en kan vrij worden vertaald naar ‘overgebleven schat’. Zij biedt de mogelijkheid om het geld vast te zetten tegen een hogere rente dan de Chinese banken bieden. Dit geld wordt vervolgens geïnvesteerd in verschillende fondsen. Deze dienst van Alipay beschikte in 2014 over een vermogen van een kleine 94 miljard dollar.

Europa: Nieuwe frontier?

Het Online Betaal Congres (blijkbaar is er inderdaad een congress voor online betalen) vond plaats op 8 maart 2016. Business Develpment Director van Alipay Yana Geng was ook aanwezig bij dit congres dat werd gehouden in Utrecht. Chinese consumenten kunnen in Duitsland al betalen met de QR-code via de Alipay Wallet-app. Yana Geng noemde dit betaalgemak van noodzakelijk belang voor een stad als Amsterdam. Ze gaf echter geen duidelijk antwoord op de vraag of Alipay zich tevens gaat richten op landen buiten China.

Het antwoord had de strekking: we richten ons nu op de Chinese markt, als dat veranderd zal dat vanzelf aan het licht komen.

De webshop AliExpress heeft afgelopen jaren ongelofelijk succes geboekt in Nederland. Het is niet ondenkbaar dat Alipay om deze reden haar grenzen zal verleggen. Het is een kwestie van tijd voordat er een Europese variant op de markt komt. Het gemak dat dit initiatief biedt, vergemakkelijkt alle betalingen in het dagelijkse leven. Het is nu enkel nog wachten voordat dit gemakt gerealiseerd is in Nederland.