Aliyun

Zoals al meerdere keren is genoemd, is Alibaba een groot speler in de wereld van e-commerce. Ze hebben verschillende internetbedrijven in hun bezit, die de mens in verscheidene behoeften voorziet. Een aantal bedrijven van het ecosysteem Alibaba: het bekende Aliexpress die zich voornamelijk richt op consumenten, Alibaba.com is er vooral voor verkopers van grote partijen aan uiteenlopende goederen, Taobao: de Nederlandse marktplaats en Alipay, wat meer is dan een betaaldienst (klik op deze link als u hier meer over wilt weten). Nu is er nog een tak waar Alibaba zich in heeft gespecialiseerd: een mobiel besturingssysteem zoals Android: Aliyun OS of Yun OS. 

Het door Alibaba ontworpen mobiele besturingssysteem werd gelanceerd in oktober 2011. Alibaba heeft op deze manier vrijwel alle productieprocessen in eigen hand: van tablet/telefoon tot het besturingssysteem. Aliyun OS moest op deze manier de Android van China worden. Yun OS is dan ook gebaseerd is op het Android Open Source Project (in hoeverre Android nog een open source is: link), wat tevens aan de looks van het besturingssysteem is te zien. Dit wordt ook wel een Android-fork genoemd.

Aliyun OS ondersteund twee talen: Chinees en Engels. Buiten China is dit besturingssysteem nog niet zo populair als in China. Het is ook onduidelijk of het besturingssysteem van Alibaba in het Nederlands zal verschijnen. Op de prijs na is er eigenlijk geen argument te bedenken om voor een smartphone te kiezen die draait op Aliyun OS. Het prijsargument is ook te ontkrachten, aangezien je voor minder dan honderd euro tegenwoordig al een smartphone kunt kopen. Voor het Westen is dit in feite een slap aftreksel van Android.

Het besturingssysteem van Alibaba zou in 2012 op de smartphones van Acer draaien. Google stak hier echter een stokje voor door Acer te bedreigen met een mogelijke stopzetting van de samenwerking tussen Google en Acer. Alibaba liet het hier niet bij zitten en besloot in de aanval te gaan door Google te beschuldigen van hun machtsmisbruik. Android zou een open source zijn, maar Google bepaalt in feite de ontwikkelingen en de technologie. Android wordt ook wel eens het paard van Troje van Google genoemd, omdat partners op deze manier worden misleid, een monopoliepositie wordt gecreeërd en gebruikersdata wordt op deze manier onder de loep genomen, aldus Fairsearch.

Heeft u ervaring met het mobiele besturingssysteem van Alibaba? Of heeft u een vraag? Laat hier dan een bericht achter, of stuur een e-mail naar mail@kopeninchina.nl.