Aanbod Alibaba: van bekende merken naar start-ups

De Chinese webshops staan bol van replica goederen. Ondanks dat Jack Ma heeft gezworen dat Taobao en Alibaba afstand zou nemen van deze betreffende groep fabrikanten, lijkt dit probleem groter te zijn geworden. Replica producten van vooraanstaande merken als Nike, The North Face en Ralph Lauren waren al te vinden in vele Chinese webshops. Nu lijkt eren andere groep ondernemers de pineut. Start-ups hebben hun Kickstart-project nog niet gelanceerd of het staat al op Alibaba.

STIKBOX

De Israëlische ontwerper Yekutiel Sherman ondervond dit probleem. Hij heeft een jaar gedaan over het uiteindelijke ontwerp van zijn selfie-hoesje STIKBOX. Dit is een hoesje dat uit te vouwen is tot een selfiestick. Nog voordat zijn crowdfundcampagne ten einde liep en hij een fabriek had gevonden voor de productie, werd het product in tienvoud aangeboden op Alibaba en haar vertakkingen. Enkele Chinese webshops namen niet eens de moeite om de productnaam te veranderen.

Steel en deel het idee

Het stelen van ideeën gaat makkelijker dan ooit. Copycats bezoeken Kickstarter, Amazon of Taobao en kijken wat populair is. In deze kring zijn tevens WeChat-groepen ontstaan om gestolen ideeën door te spelen.

Lamzac in Chinese webshops

In Nederland is ook een ontwerper slachtoffer geworden van dit fenomeen. De Hollandse luchtligzak Lamzac, wordt door zo’n 1500 producten aangeboden op Alibaba. Als u regelmatig AliExpress bezoekt, is de kans groot dat u dit product tegen het lijf bent gelopen. Het enige wat u kan doen is intellectuele eigendommen vastleggen in China én fabrikanten een kopie-verbod laten tekenen. Dit is al zo veel werk waar u niet aan wil beginnen. Laat staan de mogelijke gerechtelijke kosten die geenszins zullen opwegen tegen wat de omzet oplevert.

aliexpress-lamzac

Het enige voordeel van deze gebeurtenissen is het geloof in de producten. Sherman zag deze tegenslag ook als een compliment. Hij zei dat vele selfiesticks op de markt zijn gebracht in China, maar Sherman is de enige die is gekopieerd.

Geplaatst in Nieuws Getagd met , ,