Levertijden vanuit China

Chinese webshops zoals Aliexpress en MiniInTheBox staan bekend om absurd lage prijzen en een immens groot assortiment met een breed scala aan producten. De keerzijde van deze medaille is de lange levertijd, die soms wel tot één of twee maanden kan oplopen. Dit is voor een groot schot van de Nederlanders een reden om af te zien van de koop bij een Chinese webshop. Vele Chinese webshops, waaronder een LightInThebox, bieden de mogelijkheid om het product binnen drie tot vier werkdagen te leveren. Deze verzendoptie kost echter al gauw zo’n €15,-. De vraag is uiteraard: Waarom moet de reguliere levertijd in hemelsnaam zo ontzettend lang duren? Als de verzending binnen drie tot vier werkdagen te realiseren is, waarom kan dit niet sneller gebeuren via de goedkoopste – veelal gratis – verzendoptie? En zijn er eigenlijk verschillen in levertijd per Chinese webshop? KopeninChina.nl heeft dit voor u uitgezocht.

Levertijden Chinese Webshop
De levertijd vanuit China verschilt ontzettend per bestelling. Inderdaad, per bestelling. Het kan voorkomen dat uw eerste bestelling op Aliexpress binnen twee weken is geleverd, terwijl uw tweede bestelling, die u een maand later heeft geplaatst, nog steeds niet binnen is na 30 dagen. Dit kan verschillende redenen hebben, omdat uw bestelling meerdere trajecten af moet leggen voordat het pakketje aan uw deur wordt afgeleverd. Deze trajecten worden hieronder besproken.

Elke Chinese webshop biedt eigenlijk drie algemene verzendopties aan, die weer zijn onder te verdelen in twee algemene verzendopties. De naam van de verzendmethode maakt het echter verwarrend, deze zijn bijna nergens gelijk. Om u overzicht te geven in een complex veld aan verzendopties, zetten wij de algemene verzendopties op een rijtje. De verzendmogelijkheden kunnen worden onderverdeeld in drie opties, wat weer gereduceerd kan worden tot twee.

(1) de gratis verzendoptie zonder track- en tracenummer. Via deze code weet u, via de PostNL website, precies wanneer uw bestelling wordt geleverd. Dit track- en tracenummer wordt verschaft bij de tweede algemene verzendoptie. (2) De bijna gratis verzendoptie met track- en tracenummer. De levertijd is vaak gelijk aan de eerste optie (gemiddeld 20 tot 30 dagen), maar biedt de extra service door het verschaffen van een track- en tracenummer. Dit is de reden dat u hier meer voor betaalt. De uitzondering van deze relatief lange levertijd is Dealextreme. Als u voor één van de eerste twee opties kiest, is het product binnen 7 tot 10 werkdagen bij u thuis bezorgd. Bij LightInTheBox en MiniInTheBox is dit 10 tot 20 werkdagen en bij Aliexpress is dit zelfs 15 tot 26 werkdagen. (3) De laatste verzendoptie, die bijna elke Chinese webshop aanbiedt, is de snelste, dus de kortste levertijd: 3 tot 5 dagen. De hoogte van de verzendkosten verschilt echt per webshop. Bij LightInTheBox varieert deze verzendoptie van €10,- tot €15,-, terwijl bij Aliexpress deze verzendoptie rond de €20,- kost. Deze verzendkosten hangen vaak samen met de hoogte van het aankoopbedrag.

Deze drie algemene verzendopties zijn op te delen in twee algemene verzendopties:

  • Hong Kong verzending (regular post)

De eerste twee opties vallen onder de regular post, dit wordt ook wel aangeduid als de Honk Kong verzending. De producten worden via deze verzendmethode verscheept pet boot. Bijna elke Chinese webshop geeft hier zijn eigen benaming aan. Zo noemen LightInTheBox en Dealextreme deze manier van verzenden ‘Super Saver’ en Aliexpress ‘China Post Air Mail’. Dit zijn in principe gewoon identieke (gratis) verzendmethoden met een verschillende naam.

  • Koeriersbedrijf (Express Courier)

Uw bestelling door een koeriersbedrijf laten bezorgen is de meest dure, maar de snelste en meest betrouwbare optie. De producten worden namelijk via deze verzendmethode op het vliegtuig gezet naar de plaats van bestemming. Onder koeriersbedrijven vallen bijvoorbeeld DHL en UPS. Zij bieden de mogelijkheid om uw bestelling stap voor stap te volgen. Het verschil met een trackingnummer van Hong Kong verzending en een koeriersbedrijf, is dat de informatie van een Hong Kong verzending vaak niet up to date is. Om deze reden kunnen kwijtgeraakte pakketjes vaak nooit worden teruggevonden. Deze verzendoptie wordt op een verschillende manier aangeboden door Chinese webshops .Aliexpress en DHgate noemen het koeriersbedrijf DHL, UPS of EMS expliciet, terwijl LightInTheBox, MiniInTheBox en Dealextreme dit onderbrenger onder één noemer: versnelde verzending. Hieronder zijn de verschillende trajecten beschreven die uw bestelling moet passeren.

Traject 1: Verzender
Vele Chinese webshops zetten u wellicht op het verkeerde spoor, omdat zij aangeven dat het product binnen 24 uur verzonden wordt. Dit betekent niet dat u het product binnen 24 uur ontvangt. Dit laat u enkel weten dat uw bestelling binnen 24 uur wordt verwerkt en verstuurd. De meeste Chinese webshops laten u per e-mail weten wanneer uw product is verzonden. De status van uw bestelling kunt u ook vaak bijhouden op de webshop zelf. Als u wilt weten hoe u achter deze informatie komt bij bijvoorbeeld MiniInTheBox, dan verwijs ik u graag  door naar de ‘Betalen en Verzendopties MiniInTheBox‘ pagina.

Traject 2: Douane China
Nadat de verzender het pakketje heeft verzonden, komt het terecht bij de Chinese douane. Hier kan eigenlijk niet veel misgaan, behalve als het om bepaalde producten gaan die niet mogen worden uitgevoerd. Dit betreft wapens en dergelijke, maar dat spreekt op zich voor zich.

Traject 3: Douane Nederland
De vlucht van China naar Nederland duurt zo’n 10 tot 11 uren. Uw aankoop in de Chinese webshop loopt het meeste risico, op zowel extra kosten als vertraging, bij de Nederlandse douane. U hoeft zich geen zorgen te maken als u voor minder dan €22,- aan producten hebt gekocht bij een Chinese webshop, of überhaupt bij een buitenlandse aankoop. De levertijd kan echter iets langer zijn, als uw bestelling steekproefsgewijs er uit wordt gepikt door de Nederlandse douane. In dit geval wordt op basis van de hoogte van uw aankoopbedrag de extra inklaringskosten berekend. Wilt u hier meer over weten? Dan verwijs ik u graag door naar de pagina ‘Douane & Inklaringskosten‘.

Randzaken lange levertijd
Vele Chinese wijzen u op een langere levertijd in verband met Chinese feestdagen. De twee belangrijkste dagen zijn de Nationale dag van de Volksrepubliek China (1 oktober) en het Chinees nieuwjaar. Als u bestelt bij een Chinese webshop is het belangrijk om te weten wanneer deze feestdagen plaatvinden, omdat de levertijd dan nog langer duurt. Het Chinees nieuwjaar verschilt per jaar en wordt de komende drie jaren op de volgende data gevierd: 28 januari 2017, 16 februari 2018 en 5 februari 2019.

Hong Kong verzending of Koeriersbedrijf?

Als u voor een relatief goedkoop bedrag aan producten hebt gekocht en u vindt het niet erg om even te moeten wachten op uw bestelling, dat raad ik de Hong Kong verzending aan. Heeft u echter een mobiele telefoon, tablet of een andere relatief dure aankoop gedaan, dan is de keuze voor een koeriersbedrijf de beste. Hopelijk bent u genoeg geïnformeerd. Voor vragen en/of opmerkingen omtrent levertijden kunt u mailen naar mail@kopeninchina.nl of een berichtje achterlaten op site.

Free Shipping China DHL Aliexpress