Maattabellen voor Chinese kleding

Kleding kopen in China

Hè, nee toch, verkeerde maat. Iets dat vele Nederlandse consumenten hoogstwaarschijnlijk al eens hebben meegemaakt als zij een kledingstuk kochten in een Chinese webshop. Het kopen van kleding in een Europese online webshop levert soms al problemen op. Er zijn zo een paar vooraanstaande merken op te noemen die afwijken van de ‘normale’ Europese maat. Zo vallen Desert Boot Clarks altijd een maat groter en Nike Huarache’s een maat kleiner.  Als de grote A-merken soms al kampen met dit probleem, is het niet raar dat Chinese maten afwijken van Europese maten. Maar zijn er aspecten waar je op kan letten? En zijn er maattabellen te vinden? Om de spanning eraf te halen: ja en ja.

Chinese webshop of marktplaats

Op vele Chinese webshops zijn er meerdere verkopers die producten aanbieden, zoalss AliExpress en Taobao. Als u een grotere kans van slagen wilt hebben, let dan op de beoordeling van de verkoper. Veelal wordt de betrouwbaarheid van de verkoper weergegeven in een aantal sterren of wordt gekroond met een bepaalde benaming zoals excellent seller of iets van dien aard. Wanneer consumenten verkopers voorzien van een positieve beoordeling, betekent dit dat de consument tevreden is met de verkoper. Als deze verkoper kleding verkoopt, houdt dit dus in dat de de M die u besteld hebt, hoogstwaarschijnlijk ook een M is. Dit wordt gezegd uit eigen ervaring. Verkopers waarvan de beoordeling zeer positief is, leveren doorgaans ook (relatief) goede producten. Zo was een maat 46 van sneakers ook daadwerkelijk 46 (Europese maat). Dit gaat echter niet altijd op. Het is daarom noodzakelijk dat er een maattabel is toegevoegd bij het kledingstuk. Maar zijn er universele maattabellen?

Chinese kleding maattabellen

Er zijn Chinese kledingswebshops zoals Sammydress, die elk kledingstuk van een bijbehorende maattabel voorziet. Deze tabellen zijn helaas niet universeel. Zo verschillen de maattabellen van Sneakers bij Sammydress en LightInTheBox van elkaar en blijken de sneakers op SammyDress één maat kleiner dan de sneakers van LightInTheBox. Zie onderstaande afbeeldingen of bekijk zelf de maattabellen op Sammydress en LightInTheBox.

SammyDress:

Maattabel Sneakers Sammydress

LightInTheBox:

Maattabel Sneakers LightInTheBox

Verschillen de maten dan alleen per webshop? Nee. Zo vallen Adidas Superstars replica kleiner dan Nike Air Max 95 replica van AliExpress. Zie onderstaande afbeeldingen.

Superstar replica:

Maattabel Aliexpress Adidas Replica

 

Air Max 95 Replica:

Maattabel Aliexpress Nike Replica


Wat nu?


De maten lijken zowel tussen de webshops als binnen één webshop niet met elkaar overeen te komen. LightInTheBox lijkt zich hier van bewust te zijn en geeft de consument het advies om een A4 papiertje en potlood te pakken, om vervolgens een streep te zetten onder de hiel en boven het uiteinde van de voet. Onderstaande afbeelding geeft dit illustrerend weer.

Maattabel LightInTheBox

Als u eenmaal het aantal centimeters heeft gemeten, kunt u elke tabel gebruiken die u maar wil. De centimeters staan immers overal wel aangegeven, het verschilt enkel welke maat (EU, UK of VK) u moet aanvinken op de betreffende Chinese webshop.

Advies van Kopen in China

Ons advies aan u is dan ook om een kledingstuk uit te kiezen waar een maattabel bij staat, waardoor u relatief eenvoudig achter de juiste maat kunt komen. Het is dus goed om eerst na te gaan of veel consumenten een positieve ervaring hebben met de betreffende verkoper. Als u dit weet, bent u al op de goede weg. De kans is groot dat een ‘normale’ Europese maat 46 overeenkomt met de Chinese Europese maat 46.

Wilt u hier zeker van zijn? Geef dan 5 minuten van uw kostbare tijd om op een velletje A4-papier te pakken, om de lengte (in centimeters) van uw voeten te meten. In de gegeven maattabel hoeft u slechts af te lezen welke maat u moet aanvinken. Het verschilt per product of dit EU, VK of UK maten betreft. Let hier dus goed op!

Oké dat waren schoenen, maar andere kleding dan?
Onderstaande maattabellen van de Chinese webshops SammyDress en AliExpress laten zien dat er – net als voor sneakers – geen universele maattabel is voor andere kleding.

SammyDress casual t-shirt:

Maattabel T-Shirt Sammydress

AliExpress OVO (Drake) t-shirt replica:

Maattabel T-Shirt Aliexpress

Kleding kopen in China? 

Het is misschien iets meer tijdrovend werk dan uw voeten opmeten, maar u zal toch uw borstomvang, schouders, mouwen en de lengte van uw t-shirts moeten meten. U wil natuurlijk wel een goede keuze maken. Het is dus belangrijk dat u weet bij wat voor Chinese verkoper u uw kleding koopt. Daarnaast is het ene t-shirt van AliExpress is het andere t-shirt niet en de ene jurk op SammyDress de andere niet. Wij adviseren u pas kleding te kopen in een Chinese webshop als (1) de verkoper een positieve beoordeling heeft en (2) er een maattabel is toegevoegd.

Geen universele maattabellen Chinese kleding

Het is een tegenvaller dat er geen universele maattabellen zijn. Er zijn zelfs geen universele maattabellen per webshop. Per Chinese sneaker of t-shirt kan de maattabel verschillen. Let dus goed op de twee aspecten die zijn genoemd (verkoper + maattabel) voordat u een aankoop doet van een mooie jurk bij SammyDress of vette sneakers van

AliExpress.

Heeft u vragen? Laat dan hier een berichtje achter of stuur een e-mail naar mail@kopeninchina.nl.

Geef een reactie