Kopen van elektronica uit China

Het lijkt altijd zo mooi: een nét niet iPhone voor nog geen €150,-, een look-a-like iPad of een spotgoedkope drone. Tal van Chinese webshops bieden bijzondere tot eenvoudige electronica producten aan voor een lage prijs. En men wil alles zo goedkoop mogelijk. Dat is ook logisch; waarom zou je meer betalen als het minder kan? En zeg nou zelf; onderstaand plaatje ziet er toch meer dan aanlokkelijk uit?

Pandawill Smartphone

Helaas komen er nog al eens wat consumenten bedrogen uit of lopen zij tegen onverwachte extra kosten aan bij een aankoop van een Chinese electronica. Het is daarom belangrijk om te weten voor u als consument met welke aspecten u rekening moet houden om zo onverwachte verrassingen te minimaliseren. Hieronder zijn de kenmerken van electronica op een rijtje gezet die u kunnen helpen om de juiste keuze te maken. 

Chinese electronica

Specificaties Chinese smartphone
Om de specificaties te begrijpen, is het nodig dat u of iemand in uw naaste omgeving enige kennis heeft van electronica. Als dit niet het geval is, zal het soort processor u bijvoorbeeld niet zo veel zeggen. Dit advies betreft eigenlijk alle producten; van balance boards tot smartphones. Heeft u niemand in uw naaste omgeving die verstand heeft van elektronica? Hieronder staan de belangrijkste algemene aspecten die u zelf eenvoudig na kunt gaan. Onderstaande aspecten worden vergeleken met de specificaties van een iPhone 6s, zodat u de specificaties van de Chinese smartphone eenvoudig in perspectief kunt plaatsen.

  • Frequentie
    • Dit is eigenlijk de belangrijkste factor die u na moet gaan. De frequentie bepaalt namelijk of u de smartphone in Nederland kunt gebruiken en of uw provider de frequentieband van de Chinese smartphone ondersteund. Onderstaande afbeelding is een screenshot van de frequentieband van de CUBOT Dinosaur die u kunt vinden op (onder andere) PandaWill.Pandawill Dinosaur Nu u deze informatie ziet, zonder iets te weten van bandfrequenties, komt u eigenlijk nog steeds niet verder. Voor u is het belangrijk dat u erop let dat er geen 3G TD-SCDMA staat, in dat geval is het toestel enkel geschikt voor de Chinese markt. Als er 3G WCDMA staat, kunt u het toestel in Nederland gebruiken. Is KPN, Vodafone, Tele2, Tmobile of Ziggo uw provider? Dan heeft u toegang tot 4g. Elke provider heeft eigen bandfrequenties, in Nederland is dit 800, 900, 1800 en/of 2600MHz. Wilt u ook gebruik maken van 4g? Kijk dan naar de bandfrequentie van uw provider en vergelijk deze men de specificaties van de Chinese smartphone.
  • Accu
    • U wilt natuurlijk dat uw smartphone langer dan een paar uurtjes meegaat. Let dan op de capaciteit van de accu van de Chinese smartphone. IPhone 6s heeft een 1810 mAh accu, wat geen geweldige accu is. Tegenwoordig ligt de accucapaciteit tussen de 2000 en 3000 mAh.
  • Scherm
    • De CUBOT Dinosaur heeft een 5.5 inch scherm met 1280 x 720 pixels. Dit is zeker niet heel verkeerd. Even ter vergelijking: de IPhone 6s heeft een 4.7 inch scherm met 1334 x 750 pixels.

Er zijn uiteraard nog meer aspecten waar u op kunt letten. Maar bovenstaande laat de belangrijkste zien.

Nu is uw oog onlangs gevallen op een mooi balance board, in de volksmond een hoverboard.

Balance Board Aliexpress

Chinese stekkers

Het blijkt echter het geval te zijn dat u het balance board niet kunt opladen in Nederland, omdat de adapter niet strookt met de Nederlandse netspanning van 230 volt en 50 herz. Dit zal hoogstwaarschijnlijk 110 volt en 60 herz zijn, wat de netspanning is in Amerika. Dit is knap lullig, als u dacht een relatief goedkope aankoop dacht te hebben gescoord. Dit probleem is vrij eenvoudig te verhelpen door een transformator adapter te kopen, waardoor u het hoverboard ook in Nederland kunt opladen. Deze kost een paar tientjes bij een webshop als ‘allekabels.nl’.

Daarnaast komt het bij andere electronica nog wel eens voor dat er een verkeerde type stekker is toegevoegd. Anders gezegd: type stekkers die u in Nederland niet kunt gebruiken. Dit is ook vrij eenvoudig op te lossen door een stekkeromvormer te kopen. Deze kost nog geen €5,-.

Certificeringen

Zoals op bovenstaande afbeelding is te zien, ziet u een aantal logo’s staan die staan voor richtlijnen, certificaten of markeringen. Deze logo’s worden belangrijk geacht, omdat deze veiligheid en milieubewustzijn zouden moeten garanderen. Zo staat het eerste logo CE bekend als ce-markering, wat de veiligheid zou moeten garanderen en aan de eisen van de Europese richtlijnen voldoet. Deze markering kan elke fabrikant zelf op haar product plakken, die op die manier claimt dat het product aan de gestelde Europese richtlijnen voldoet.

Het UL certificaat geldt niet voor Europa, maar voor de Verenigde Staten. Dit certificaat is strenger dan de ce-markering en de handhaving ervan wordt gecontroleerd door onafhankelijke partijen. Ook dit certificaat garandeert de veiligheid van (licht ontvlambare) producten.

U vraagt zich zeker af wat de relevantie is van het bovenstaande praatje over de veiligheid van elektronica? Bekijk onderstaande filmpje.

 

Relatief eenvoudige elektronica, waar niet zo veel specificaties aan vast zitten, zoals een frequentiemeter of een AUX kabel kunt u gemakkelijk kopen bij een AliExpress of Dealextreme. Deze producten zijn in Chinese webshops vaak veel goedkoper. Deze doen het ook vaak naar behoren. Nu moet u niet verwachten dat een AUX kabel die minder dan €1,- kost langer dan 5 jaren meegaat. Als u oortjes of een AUX kabel uit een Chinese webshop veelvuldig gebruikt, zullen deze niet het eeuwige leven hebben. Dit is ook logisch, u betaalt een vele malen lagere prijs dan u in een Nederlandse winkel zou doen voor hetzelfde of een iets beter product.

Let een beetje op met Chinese elektronica

U moet zich goed beseffen dat u op Chinese webshops (bijna) altijd namaakproducten koopt. Dit kan heel vaak goed uitpakken, maar het kan zo zijn dat de specificaties er veelbelovend uit zien maar het uiteindelijke product toch tegenvalt. Dit is in feite met alle producten het geval. De specificaties kunnen er nog zo goed uit zien, maar het uiteindelijke product lijkt verre van gebruiksvriendelijk te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het materiaal komen. Wees dus bewust van het feit dat u electronica uit China koopt. Dit kan absoluut met succes gebeuren, maar dan heeft u of een zeer bewuste keuze gemaakt, of u heeft geluk gehad. Het is uiteraard altijd een goed idee om reviews op te zoeken van het betreffende product.

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat hier een berichtje achter of stuur een e-mail naar mail@kopeninchina.nl

 

 

 

Geef een reactie