Tencent

Tencent: de tegenhanger van Alibaba

Alibaba is niet het enige mega concern van China. Tencent is ook een Chinees internetbedrijf dat tevens één van de grootste ter wereld is. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Sillicon Valletencent nederlandy van China: Shenzhen. Het miljardenbedrijf bezit net als Alibaba de meest uiteenlopende bedrijven in verschillende sectoren. JD.com, de tegenhanger van Tmall.com (van Alibaba), is onder andere van Tencent. Hieronder is een lijst weergegeven met alle producten en diensten die Tencent aanbiedt.

iTQQ

Het eerste Chinese ‘smart interactive television service’ in samenwerkingsverband met TCL Corporation (Chinees elektronica bedrijf).

Multiplayer online games

Dit betreft een x aantal games.

Muziekdistributie

In 2014 sloot Tencent exclusieve overeenkomsten met grote producers uit de muziekindustrie van onder andere Sony, Warner Music Grouep en YG Entertainment.

PaiPai.comqq

Een C2C-bedrijf.

QQ instant messenger

Ook wel bekend als Tencent QQ of enkel QQ is een zeer bekend chatprogramma: in 2015 waren er in totaal 829 miljoen actieve QQ-accounts.

QQ international

Een Engelse versie van het chatprogramma waarmee ook gecommuniceerd kan worden met mensen die de oorspronkelijke QQ gebruiken.

QQ live

Dit betreft een live streaming dienst van video’s, dat mogelijk wordt gemaakt door P2P-streaming media technologie, zodat veel mensen kijken op hetzelfde tijdstip. Per dag telt QQ live 3 miljoen bezoekers.

QQ player

Een media player

Qzone

Een sociaal netwerk dat in 2008 één van de grootste werd van China. Op dit sociaal netwerk kunnen blogs worden geschreven, dagboeken worden bijgehouden, foto’s worden verstuurd, er kan naar muziek worden geluisterd en naar films worden gekeken.

SOSO

Een zoekmachine die in 2006 is opgericht (SOSO klinkt als search search, volgens Wikipedia) en heeft een samenwerkingsverband met Google, zodat het tevens AdWords kan gebruiken.

Tencent Traveler

Een webbrowser was in 2008 het derde meest gebruikte browser van China.

Tencent Weibo

Chinese Twitter, dat concurreert met een andere Chinese Twitter: Sina Weibo

Tencent Weiyun

Een dienst die een cloud aanbiedt met 1TB aan gratis geheugen. Zowel in het Chinees als het Engels beschikbaar.

TenPay

De tegenhanger van Alipay.

WeChat

Een social media app voor de smartphone waar men kan chatten en meer. Momenteel is het de populairste social media applicatie in China en het is aannemelijk dat deze applicatie overzees zal gaan.

wechat