Douane inklaring: douane & inklaringskosten

Inklaringskosten en douane

Niets is zo vervelend als uw bestelling van de postbode aan te moeten nemen met een onverwachte extra rekening i.v.m. douane inklaring. Maar die rekening kan eigenlijk nooit een verrassing zijn, want de regels en inklaringskosten zijn duidelijk. Boven een bepaalde waarde betaalt u namelijk in principe altijd een toeslag voor uw eigen import uit China. Inderdaad ‘in principe’ want in de praktijk blijkt de douane op dit moment nog alleen steekproefsgewijs pakketjes uit China te selecteren die ze controleren en waarop (indien de controle dit uitwijst) inklaringskosten worden berekend. Er lijken met name grote en zwaardere pakketje te worden gecontroleerd en in mijn ervaring is de stroom aan pakketjes uit China op dit moment zo ontzettend groot dat de Douane helemaal niet de capaciteit heeft om die allemaal na te lopen. Grote kans dat u op dit moment dus nog mazzel heeft, maar dit lijkt me geen situatie die lang stand houdt. Daarom deze pagina met nadere informatie over inklaringskosten bij het importeren uit China!

Wat zijn inklaringskosten?

Inklaringskosten zijn de kosten die de douane of het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van de door u uit China geïmporteerde goederen. Deze kosten bestaan uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling. Dat is een hele rij aan kosten die u tezamen op de rekening kunt aantreffen die de postbode u tezamen met uw bestelling aan de deur overhandigt. Maar hoe hard loopt dit op en is importeren uit China nog wel interessant met die inklaringskosten?

Importeren uit China

Kopen in China betekent altijd importeren uit China. Op het moment dat u bestelt op één van de vele Chinese webshops bent u dus altijd inklaringskosten verschuldigd. Echter, deze kosten zijn pas van toepassing vanaf een specifieke orderwaarde en ze lopen trapsgewijs op naar mate de orderwaarde toeneemt. Dat kan het meest duidelijk worden weergegeven met het volgende schema dat vervolgens verduidelijkt wordt met een aantal rekenvoorbeelden:

inklaringskosten

Inklaringskosten voor Chinese pakketjes

 

 

 

 

De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).

Rekenvoorbeelden inklaringskosten

De Chinese webshops zetten altijd de waarde van uw bestelling op het pakket (in mijn ervaring staat er regelmatig een lagere waarde op om de inklaringskosten te beperken) maar de Douane stelt zelf de waarde vast van uw pakket. Dat doen ze op basis van grondslagen die zijn vastgelegd in het Communautair Douanewetboek. Stel u bestelt een product van 35 euro en deze wordt er door de douane middels een steekproef uitgepikt dan vindt er eerst een waardering plaats om de invoerrechten te bepalen. Uitgaande van dezelfde 35 euro, betaalt u aan de postbode nog een extra bedrag van 20,35 aan inklaringskosten (dit bedrag is opgebouwd uit 13 euro aan Douane inklaring door PostNL en 7,35 euro aan BTW). Hiermee komen de totale kosten van uw aankoop dus op 55,35 te liggen en dat kan een flinke teleurstelling zijn, wanneer u daar niet op had gerekend. Na het lezen van deze informatie kan het nog steeds een teleurstelling zijn, maar geen verrassing!

Let wel: Wanneer uw bestelling er niet door de douane wordt uitgepikt, betaalt u dus niets extra en neemt u gewoon uw bestelling op de normale wijze van de postbode aan. (dus zonder inklaringskosten)

Een tweede voorbeeld:  Stel u heeft een elektrische fiets gekocht voor 230 euro (ja dat kan!) en uw bestelling wordt door de douane gecontroleerd: U komt dan op een extra kostenpost aan inklaringskosten van 13,00 euro + 48,30 euro aan BTW en 13,80 euro aan Douanerecht. Daarmee komt uw geïmporteerde fiets op 305,10 euro. Nog steeds niet duur, maar toch.

Merkrecht bij importeren uit China

Inklaringskosten kunnen een tegenvaller zijn, maar het kan erger! De douane kan uw pakket namelijk ook tegenhouden op verdenking van nepartikelen. Met andere woorden schoenen met het merk Adidas erop, die duidelijk niet origineel zijn of een tas van Louis Vuitton waar u 20 euro voor heeft betaald. In de meeste gevallen voelde u wellicht al wel aan dat de producten niet van de merken zelf zijn, maar nagemaakt. En in China doen ze daar ook niet zo moeilijk over, maar in Europa hebben we hier uitgebreide wetgeving over. Dus lees die informatie goed door en voorkom dat uw bestelling in beslag wordt genomen.

Bent u benieuwd naar de ervaringen van anderen met inklaringskosten, of wilt u uw eigen ervaring delen?