Jack Ma wil 100 miljoen banen creëren

Jack Ma maakt zijn visie via een open brief bekend aan zijn aandeelhouders. Hij deelt hier zijn plan voor de komende twintig jaar. De oprichter van Alibaba onderscheid zich hiermee van haar concurrenten. Weinig bedrijven uit dezelfde sector zijn zo helder over hun langetermijnvisie. Vele van hen zullen niet eens zo ver vooruit kijken. 

430 miljoen actieve kopers

De oprichter van Alibaba hoopt over twintig jaar twee miljard klanten te bedienen, tien miljoen winstgevende bedrijven te faciliteren en honderd miljoen mensen van een baan te kunnen voorzien. Op dit moment voorziet Alibaba de behoeften van 430 miljoen actieve kopers. Het grootste gedeelte van deze groep betreft Chinezen.

Internet omslagpunt

De eigenaar van het ecosysteem Alibaba benoemt de geschiedenis van technologische ontwrichtingen. Deze zouden gebeuren in vergelijkbare patronen. Twintig jaar technologische disruptie wordt doorgaans gevolgd door dertig jaar van snelle vernieuwing, omdat alle nieuwe technologieën worden toegepast in de samenleving. Volgens Alibaba’s eigenaar vormt het internet zo’n omslagpunt.

cloudcomputing en big data

Hoe duidelijk de ambities ook mogen zijn, de exacte invulling om deze doelen te behalen noemt Ma niet. Wat wel duidelijk is, is dat cloudcomputing en big data centraal zullen staan in het proces. Ma noemt deze begrippen de twee pilaren waar de toekomstige e-commerce is op gebaseerd. Ma noemt het de nieuwe natuurlijke hulpbronnen die retail, financiële dienstverlening, de maakindustrie en entertainment zullen transformeren.

Jack Ma doet sociaal-politieke uitspraak

Het opmerkelijkste was misschien wel de sociaal-politieke uitspraak. In Ma lijkt naast een ondernemersgeest een wereldverbeteraar te schuilen. Hij benoemt de afgelopen twee jaar als een tijd waarin toenemend verzet is getoond tegen globalisatie als gevolg van oneerlijke winstverdeling van bedrijven. Ma poogt met zijn ecosysteem een infrastructuur te bieden waar kleine- en middelgrote bedrijven en consumenten wereldwijd van moeten profiteren.

De huidige teller van het aantal werknemers is inmiddels opgelopen tot zo’n 40.000.

jack ma

Geplaatst in Nieuws Getagd met , ,