Zaful invoerrechten 2021

Momenteel betaal je onder de 22 euro geen BTW op pakjes van buiten de EU. Voor pakjes met een hogere waarde moet je als koper bij Chinese webwinkels de BTW en eventuele invoerrechten zelf betalen. Die regeling verandert vanaf 1 juli 2021. Vanaf deze datum is het zo dat er op álle pakjes van buiten de Europese Unie BTW betaald worden.

Het goede nieuws is dat grote buitenlandse marktplaatsen aankondigden dat ze zich als BTW-plichtige zullen registreren binnen de EU. Dat brengt met zich dat de BTW bij de aankoop door de Chinese webshop aan de klant aangerekend wordt en later naar de Belastingdienst van het land van bestemming doorgestort wordt.

Hoe kan dit in hemelsnaam goed nieuws zijn, vraag je je misschien af? Daar waar je nu bij de invoer van pakjes buiten de EU soms nog met onaangename verrassingen geconfronteerd wordt qua invoerrechten, betaal je in de toekomst gewoon de BTW gelijk bij de aankoop, net zoals je dat bij een Europese webshop doet. Vroeger kreeg je dan soms een briefje van de post met het verzoek om BTW en douanekosten te regelen. Onnodig te zeggen dat die rompslomp de levertijden soms aanzienlijk verlengt. Dat zou in de toekomst tot het verleden moeten behoren.

Omdat Zaful niet wilt achterlopen, zullen ook zij mee op de kar willen springen van centrale Europese btw-registratie.