Nederlandse webshops dupe van Chinese concurrentie

Politieke partij VVD vindt dat Nederlandse retailers beschermd zouden moeten worden tegen wat ze “oneerlijke concurrentie van Chinese webwinkels” noemt. Volgens de partij kunnen ondernemers in ons land niet concurreren met de stroom pakketten vanuit China, die volgens hen ‘veel te goedkoop’ worden verkocht.

Geschat wordt dat dit jaar zo’n 27 miljoen Chinese pakketten naar Nederland worden verstuurd, meldt het AD. Met name AliExpress is populair. De VVD spreekt van een ‘oneerlijke concurrentie’. China profileert zich volgens de partij als ontwikkelingsland. Hierdoor is het voor Chinese webwinkels mogelijk hun producten onder de kostprijs naar ons land te verschepen. Het verhogen van de posttarieven in de komende jaren is niet voldoende.

De VVD verdenkt PostNL ervan afspraken te hebben met China waardoor de prijzen nog lager zijn. Twee jaar geleden zorgde een overeenkomst met AliExpress, onderdeel van webgigant Alibaba, ervoor dat PostNL het alleenrecht had pakketten van het bedrijf te bezorgen, stelt de partij. De VVD wil dat de staatssecretaris dit soort afspraken opduikt en ‘voor de Nederlandse web-ondernemer gaat staan’. Daarnaast wil de partij dat het kabinet strenger gaat toezien op mogelijke staatssteun door de Chinese overheid aan Alibaba.

Actief in de e-commerce sinds 2002 en inmiddels 15 jaar geleden voor het eerst in China, is de auteur vanaf het eerste begin gegrepen door de enorme omvang en kansen die Chinese e-commerce biedt. “We staan met aan het begin van een revolutie die zijn weerga niet kent en binnen nu en 5-10 jaar koopt de Nederlandse consument net zo makkelijk zelf direct in China als nu bij Bol.com of AH.nl.” Op KopeninChina krijgt u een indruk van de mogelijkheden die Chinese e-commerce u biedt. Mist u iets, heeft u suggesties of een vraag? Neem dan vooral contact op!

Geplaatst in Nieuws