HobbyKing: Jouw betrouwbare copiloot voor speelgoed op afstandsbediening

Telegeleide auto’s, vliegtuigjes, boten, treinen, drones en helikopters zijn misschien klein, maar ze zorgen voor groot plezier. Zowel bij jong als (en misschien zelfs vooral) bij oud. Een plezierige, maar op het eerste zicht ietwat dure hobby. Of toch niet?

Iedere zichzelf respecterende RC-fanaat heeft al wel eens van HobbyKing gehoord. De doorwinterde fans van op afstand bestuurbare rij-, vaar- en vliegtuigen weten natuurlijk al langer dan vandaag dat HobbyKing het online magazijn bij uitstek is voor alles wat nog maar van ver of dichtbij te maken heeft met radiografische voertuigen.

Maar hoe betrouwbaar is HobbyKing? Wat kan je er allemaal kopen en word je niet op snelheid genomen door hoge verzendkosten? Zitten er verborgen addertjes als btw en douanekosten onder het gras? Hoe lang moet ik op mijn langverwachte quadcopter met camera of dat hoognodige wisselstuk wachten? Dat en meer leer je in deze complete HobbyKing-review.

Wat is HobbyKing?

HobbyKing is afkomstig uit China en een van de meest toonaangevende online webshops voor zowat alles wat op afstand bediend kan worden. Opgericht door een echte R/C autootjes freak is het hun passie en missie om deze hobby voor iedereen toegankelijk én betaalbaar te maken. En óf ze daarin geslaagd zijn. Ondertussen mogen ze zich tot een van de grootste spelers in hun niche rekenen.

Wat HobbyKing onderscheidt van de concurrentie is dat ze ook eigen merken en zelf R/C technologie ontwikkelen.

Magazijn in Nederland

De reden waarom we een hele review wijden aan HobbyKing is trouwens omdat ze ook een Nederlands magazijn hebben. Dat heeft niet alleen te maken met de gunstige ligging van ons land binnen Europa, maar zeker ook omdat blijkbaar heel veel Nederlanders verknocht zijn aan voertuigen op afstandsbediening.

Het feit dat ze ook een warenhuis in Nederland hebben, biedt overigens talrijke voordelen voor Nederlandse consumenten: snellere levertijden, geen inklaringskosten, btw meteen inbegrepen, makkelijk retourneren, gratis verzending vanaf 80 euro, enzovoort.

Assortiment

Als we zeggen dat je bij HobbyKing alles kunt vinden voor je geliefde telegeleide speelgoed bedoelen we ook werkelijk álles. Van drones, telegeleide auto’s, boten en elektrische zweefvliegtuigen, tot helikopters en treinen op afstandsbediening.

De Chinese R/C gigant heeft daarnaast een stevige reputatie opgebouwd op het gebied van wisselstukken. LiPo batterijen, propellers, knalpijpen, landingsgestellen, radio’s en servo’s, remmen, veren, chassisonderdelen, schokdempers, FPV camera’s, dronemotoren en snelheidsregelaars. Van het kleinste schroefje en moertje, ze hebben alles wat fanaten van R/C speeltuig nodig hebben om hun voertuig te pimpen.

We zouden HobbyKing tekort doen, als we niet zouden vermelden dat ze ook enkele betaalbare en zeer degelijke 3D-printers in het gamma hebben. Onder het motto the sky is the limit, bieden ze alle tools aan voor bollebozen en uitvinders die zelf hun eigen creaties willen assembleren.

Prijzen en ‘laagste prijs garantie’

Precies omdat zowat alle technologie voor drones en andere vliegmachines uit China komt, is het niet verwonderlijk dat HobbyKing zo’n scherpe prijzen kan aanbieden. Daarbij komt nog dat ze ook zélf producten en onderdelen fabriceren, waardoor er geen kosten zijn van tussenpersonen en dealers.

HobbyKing gaat er prat op dat ze altijd de laagste prijs aanbieden. Heb je elders een product goedkoper gezien? Meld dit dan via de ‘Niet goedkoop’-knop en vraag een prijsverlaging.

Factoren van invloed op de prijs

De prijs van een voertuig op afstandsbediening hangt af van verschillende factoren. Houd bij de keuze van je nieuwste RC speelgoed rekening met de volgende zaken.

Benzine versus elektriciteit

Er bestaan twee soorten RC voertuigen: op brandstof, dus met een motor, of elektrisch. Beginners verkiezen doorgaans elektrische apparaten, omdat ze betaalbaarder zijn en minder onderhoud vergen. Elektrische vehikels hebben ook minder bewegende delen, zodat er een kleinere investering aan wisselstukken is.

Maar een miniatuurauto of -vliegtuig op benzine komt toch dichter bij de realiteit. Ondanks de iets hogere prijs, zweren de echte diehards bij op benzine gedreven mini-voertuigen.

Modelbouw of kant-en-klaar

Kant-en-klare modellen zijn meestal goedkoper dan modelbouwpakketten. Dat heeft alles te maken met de tools die je nodig hebt om ze in elkaar te zetten. Hoewel zo’n zelfbouwkit misschien niet zo duur is, moet je nog altijd de juiste gereedschappen hebben om ze in elkaar te zetten. By the way, ook alle tools vind je bij HobbyKing.

Wisselstukken

Doorwinterde modelbouwfreaks hoeven we het niet te vertellen. Bepaalde onderdelen van radiografische voertuigen zijn vroeg of laat aan vervanging toe. Om nog maar te zwijgen van de onvermijdelijke onzachte landing of crash. Het is vooral dáárom dat HobbyKing zo geliefd is bij R/C hobbyisten. In deze Chinese webshop vinden appassionati van telegeleide speeltuigen immers alle mogelijke reserveonderdelen waarvan ze maar kunnen dromen.

De grootte van het R/C voertuig

De grootte van het speeltje speelt natuurlijk ook een grote rol in de prijs. Een voertuig schaal 1/16 is veel goedkoper dan een model met een schaal van 1 op 8. Dat is vooral te wijten aan de productiekost, maar ook aan de hogere verzendingskosten. Hoe groter en hoe zwaarder het pakje, hoe hoger de verzendkosten.

Betaalmethodes

Betalen verloopt bij HobbyKing dankzij talrijke veilige betaalmethodes als iDeal, creditcard en PayPal op wieltjes. De R/C-liefhebbers kunnen met Klarna zelfs kiezen voor achteraf betalen. En dat HobbyKing mee is met de laatste trends, bewijst het feit dat je via Coingate ook kunt betalen met Bitcoin.

Levertijden en verzendkosten

Voor bestellingen bij het Nederlands magazijn mag je je pakje binnen de 3 tot 10 dagen (met tracking) of binnen de 3 tot 14 dagen (zonder tracking) verwachten. Moet de zending uit China komen dan moet je afhankelijk van de gekozen verzendmethode rekening houden met een levertermijn van 14 tot 39 dagen. We bevelen RC-fanaten dan ook warm aan om alvorens te bestellen altijd de levertijden te consulteren.

De verzendkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals verzendmethode, gewicht, locatie, afmetingen en of het gaat om al of niet gevaarlijke goederen. Gelukkig worden de kosten bij het afrekenen telkens overzichtelijk weergegeven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Nederlandse en Belgische R/C fans zullen verheugd zijn om te vernemen dat zendingen vanuit het Nederlands magazijn gratis zijn vanaf 80 euro.

BTW en douane

Alleen wanneer je spullen bestelt die van een magazijn buiten de Europese Unie moeten komen, word je mogelijk geconfronteerd met extra btw en invoerrechten. HobbyKing heeft zich vooralsnog niet aangesloten bij het éénloketsysteem om btw rechtstreeks te innen bij klanten.

De btw steekt voor zendingen van buiten de EU dus nog stokken in de wielen. Is de waarde van het pakje hoger dan 150 euro, betaal je ook nog eens invoerrechten.

Retourneren en garantie

HobbyKing hanteert naar eigen zeggen een no fuss retourbeleid, retourneren zonder gedoe dus. De wettelijke bedenktijd van 14 dagen is zelfs uitgebreid naar 30 dagen. Klinkt allemaal geweldig. Toch zijn er enkele belangrijke kanttekeningen:

  1. Alleen producten in onberispelijke staat komen voor retour in aanmerking. Dat wil zeggen in de originele verpakking en met alle toebehoren.
  2. Indien de verpakking geopend is, behoudt HobbyKing zich het recht voor om slechts 80% van de aankoopprijs terug te betalen wegens waardeverlies. (De goederen moeten dan gecontroleerd en opnieuw verpakt worden).

Afhankelijk van het magazijn waarbij je het product hebt besteld (binnen of buiten de Europese Unie), zal de retourprocedure al of niet vlotter verlopen. Om een artikel te retourneren moet de klant alleszins vooraf een aanvraag indienen vergezeld van foto’s.

Uit de talrijke online reviews van consumenten leren we dat er evenmin al te moeilijk wordt gedaan over de garantie of omruilen van defecte wisselstukken of accessoires. Staaf defecten altijd aan de hand van beeldmateriaal.

Klantenservice

De klantenservice van HobbyKing is bereikbaar via een contactformulier of via chat op de website. Je praat best een mondje Engels, want ondanks hun magazijn in Nederland, verloopt de communicatie niet in onze landstaal. Voor de snelste afwikkeling van vragen of klachten maak je best gebruik van de 24/7 live chat. Daarnaast staan hun toegewijde medewerkers klanten ook te woord via Facebook en Twitter.

Conclusie: Online Walhalla voor R/C speelgoed

Ja, spelen met telegeleide auto’s, boten en vliegtuigen (alsook drones) is soms een dure hobby, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Wie online een beetje rondkijkt, vindt algauw heel betaalbare opties. Wat dat betreft is HobbyKing, met een magazijn op Nederlands grondgebied, niet alleen uitgegroeid tot een routinier, maar een echte hoogvlieger.

Kortom, HobbyKing is met recht en rede het online Walhalla voor iedereen die van kunst- en vliegwerk op afstandsbediening houdt.