Taobao

 

Taobao – De Chinese Marktplaats

Taobao is het beste te vergelijken met eBay of het Nederlandse Marktplaats.nl. In tegenstelling tot de Chinese webshops op onze site is Taobao.com een platform waarop miljoenen verschillende verkopers hun waren aanbieden. Net als Marktplaats.nl zijn dit met name consumenten en kleine zakelijke verkopers die hun producten verkopen aan (andere) consumenten. “Tao Bao” (letterlijke vertaling “schatgraven”) is verreweg de grootste marktplaats ter wereld en naar verluid staan er meer dan 1 miljard verschillende producten op. Stelt u zich dat eens voor: 1.000 miljoen producten….

Het behoeft geen toelichting dat de Chinese marktplaats vrijwel alles te koop is: Van vliegtuigen tot Neverland (de ranch van Michael Jackson), het vreemdste voedsel dat u kunt bedenken en naar verluid bieden Chinezen er zelfs hun vriendschap te huur aan… Verwacht verder heel veel kleding. Zoek op ‘spijkerbroek’ en u krijgt miljoenen hits. Vindt daar dan maar eens de beste tussen!  En in de kracht van deze marktplaats, het aanbod, ligt dus ook gelijk een zwakte: Het is wel erg veel.

Taobao is Chinees

En dan bent u natuurlijk benieuwd geworden en u surft naar Taobao.com. Dat zal in eerste instantie een teleurstelling zijn, want de volledige marktplaats is alleen in het Chinees toegankelijk en vrijwel onbruikbaar voor ‘ons’ Westerlingen.

Met Google translate komt u wel een eind, maar dan nog is het gebruik niet eenvoudig: Want hoe betaalt u de Chinese verkoper en is hij wel bereid om producten naar Europa te sturen?

Let wel dat de Chinese marktplaats ook echt alleen bedoeld is voor de Chinese markt. Veel verkopers hebben geen contact met niet-Chinese kopers, laat staan dat ze hebben verkocht aan niet-Chinese consumenten.

Chinese agenten

De afgelopen jaren zijn er tientallen (wellicht honderden) ondernemers op dit ‘gat’ in de markt gesprongen. De meeste zijn te classificeren als zogenaamde Agenten. Bij deze agenten geeft u aan welk product u heeft gezien en u geeft de opdracht aan de Agent om dit product te kopen en naar u toe te sturen voor een af te spreken fee. Er zijn meerdere betrouwbare agenten waar u gebruik van kunt maken.

Hier doorzoekt u de Chinese marktplaats in het Engels en u kunt via de site ook uw bestelling plaatsen in euro en met iDeal. Orders worden vervolgens aangenomen door een Chinees bedrijf dat ervoor zorgt dat u uw bestelling thuis krijgt. Het leverproces is dus vergelijkbaar met het standaard proces van een Agent, met als verschil dat dit platform volledig op Engelse en Nederlandse consumenten is ingestoken.

Taobao is onderdeel van Alibaba

Alibaba is eind jaren ’90 begonnen met een soort Gouden Gids concept, waarmee de rest van de wereld Chinese leveranciers kon vinden. Met dit enorme succes in de zak begon Alibaba zich ook op consumenten te richten. Eerst met Taobao (de marktplaats) en later ook met Tmall (waar bekende merken verkopen aan consumenten). Inmiddels is ook AliExpress toegevoegd voor de verkoop aan internationale klanten. Op een recente presentatie van Tmall begrepen we begin 2016 dat de focus van Alibaba voorlopig echter nog wel op de Chinese thuismarkt blijft liggen met Taobao en Tmall, omdat hier nog een enorme markt te winnen is.

Uiteraard zijn wij erg benieuwd of u wel eens een aankoop heeft gedaan op de Chinese marktplaats en hoe u dat gedaan heeft. Deel uw ervaring met ons of lees de ervaring van anderen.