Chinese Agent

Taobao is één van de online ondernemingen van het immens grote online concern Alibaba. Het is een Chinese online marktplaats, die is te vergelijken met het Amerikaanse Ebay. Het verkoopt meer dan één miljard producten en zorgt samen met – de Chinese Amazone – Tmall, tevens onderdeel van Alibaba, voor een meer dan twee keer grotere omzet dan Ebay en Amazone bij elkaar. Het is niet gek om te bedenken dat u meer dan één product wilt kopen uit het kolossale assortiment. U loopt echter tegen twee problemen aan: (1) hoge verzendkosten en (2) vele verkopers spreken geen Engels wat communicatie vrijwel onmogelijk maakt. Daarnaast is het niet fijn als u meerdere producten besteld en deze niet op eenzelfde moment worden geleverd. Op deze punten schiet een agent u te hulp.

Wat is een agent?

Een agent is een tussenpersoon tussen de verkoper en u als consument. Als u besluit een bestelling te plaatsen, moet u een bepaald percentage afstaan van de aankoopprijs plus verzendkosten aan de agent. Ten eerste is een agent handig als u een tiental verschillende producten bij verschillende verkopers wilt kopen. Een agent koopt de gewenste producten in en brengt deze producten samen tot één pakket. Dit bespaart ten eerste onnodig hoge verzendkosten en daarnaast ontvangt u alles in één keer, wat ook nog eens super fijn is. Daarnaast zijn Engelstalige Chinese verkopers bijna niet te vinden, wat een agent voor buitenlandse consumenten eigenlijk noodzakelijk maakt.

Kosten van een agent

Het nadeel van iedere agent is dat er kosten aan deze dienstverlening vast zitten. Het voordeel is echter dat u alles in één keer krijgt toegestuurd en (wanneer van toepassing) contact kunt hebben in uw moedertaal, in plaats van handen- en voetenwerk om met de Chinese verkoper te kunnen communiceren. De kosten bedragen meestal 10% van het bedrag (aankoopbedrag plus verzendkosten).