Aldi betreedt eigenhandig Chinese markt

In Nederland staat de Duitse supermarktketen Aldi bekend om haar goedkope aanbod van voedsel en non-food. Aldi zal binnenkort haar Chinese webshop lanceren om de strijd aan te gaan met de lokale grootmachten Alibaba en JD.com. 

Albert Heijn

Aldi Stores is een Australisch dochterbedrijf van de Duitse supermarktketen. Dit bedrijf zal haar moederbedrijf ondersteunen om de stap naar China te verwezenlijken. Als u een beetje op de hoogte bent van de stand van zaken van Nederlandse bedrijven in China, bedenkt u zich vast dat Albert Heijn tevens actief is in China. Het verschil tussen de visie van Aldi en Albert Heijn is dat de Aldi haar hele assortiment op eigen houtje zal aanbieden op de Chinese markt.

Albert Heijn werkt namelijk samen met Alibaba, door middel van haar dochterbedrijf Tmall. Op dit B2B-platform is zelfs een speciaal Hollands Paviljoen, waar producten van Nederlandse bedrijven worden aangeboden. Naast Albert Heijn verkopen Philips, Attent en Eko Plaza producten op Tmall.

Walmart als voorbeeld

Of dit succesvol zal worden, is nog maar de vraag. Een recent voorbeeld dat is mislukt is bijvoorbeeld de grootste Amerikaanse detailhandelconcern Walmart. Het is wellicht goed om te weten dat Walmart één van de grootste ter wereld is en ook besloot de concurrentie aan te gaan met Alibaba en JD.com. In juli 2015 was Walmart de rechtmatige eigenaar van de Chinese webshop Yihaodian. Walmart besefte echter dermate tegengas van Alibaba en JD.com. Deze internetbedrijven zijn plat gezegd een maatje te groot, om weggeconcurreerd te worden door één Chinese webshop. Hiertoe bood JD.com de Amerikaanse supermarktketen aan om het bedrijf over te dragen aan JD.com in ruil voor aandelen. Walmart besefte dat dit de meest lucratieve manier was.

Het is dus maar de vraag in hoeverre Aldi deze stap weloverwogen heeft ondernomen. Als ‘s werelds grootste detailhandelconcern reeds een mislukte poging heeft gewaagd, wat zijn dan de kansen voor een Duits supermarktketen?

alibaba

 

Posted in Nieuws Tagged with: , ,