Alibaba biedt oplossing betalen in virtual reality

Midden 2016 maakte Alibaba al de eerste stappen met het verwezenlijken van winkelen in een virtual reality. Nu VR-brillen steeds populairder worden en bedrijven ontdekken dat de verkoop van producten in een wereld van virtual reality kan werken, dient een volgend probleem te worden opgelost: hoe kunnen mensen afrekenen in een virtual reality-mall? Deze technologie is zover gekomen dat de afrekenfase ook ten goede moet komen voor de koperservaring. De bril afzetten om vervolgens te betalen zou simpelweg zonde zijn.

Alibaba heeft zich een lange tijd over deze uitdaging gebogen. Na enkele geruchten over een betaalplatform waar men betaalt door middel van een hoofdknik, lijkt dit daadwerkelijk realiteit te worden.

Betalen met knik in VR-winkelcentrum

Ant Financial is het bedrijf dat de afgelopen maanden heeft gewerkt aan een oplossing. Het bedrijf laat weten dat de gebruiker wordt herkend door zijn of haar stem. De Chinese betaalmethode Alipay (tevens onderdeel van Ant Financial) introduceerde eerder al een vorm van biometrische identificatie. In een virtual reality-mall zal dit dus ook worden toegepast op stemherkenning.

De betaling moet in de toekomst worden voltooid door een wachtwoord, dat tevens bestaat uit hoofdknikken. Op deze manier poogt Alibaba VR te laten groeien van speelgoed tot lucratief winkelcentrum. De door Ant Financial ontwikkelde technologie kan door meerdere VR-brillenmakers worden geïmplementeerd.

VR-bril

Andere betaalopties in VR?

China is niet de enige die met de betaling in een virtual reality kampt. In de westerse wereld probeert men ook dé oplossing te vinden. De lancering van de smartphone OnePlus 3 ging bijvoorbeeld gepaard met een VR-commerce applicatie. Als men ‘iets langer’ keek naar een product, werd deze toegevoegd aan de winkelwagen. De server stuurt vervolgens een e-mail met verdere betaalinstructies die moesten worden afgerond in de webwinkel.

Of het systeem van Alibaba het beste alternatief biedt, is nog maar de vraag. Een toepassing van een extern apparaat (een controller) is één voorbeeld. Hiermee zouden meer en geavanceerde mogelijkheden zijn dan met de huidige biometrische identificatie.

Geen oplossing betaaldiensten

Een oplossing voor betaaldiensten laat nog op zich wachten. IDeal en PayPal accepteren alleen betalingen die via hun eigen platform gaan. Zodoende is het in Nederland niet mogelijk om via deze betaaldiensten te betalen binnen een VR.

Apple Pay en Android Pay zouden deze barrière moeten doorbreken. Als VR-shopping eenmaal een ding wordt, is de kans groot dat VR-betaaldiensten uit de grond zullen schieten.

Mocht u geïnteresseerd zijn in welke Chinese webshops wellicht reeds VR-brillen verkopen. Op AliExpress is een VR-bril al te koop voor een paar tientjes. Heeft u toevallig een VR-bril gekocht via AliExpress? Laat hier een review achter!

 

 

 

Geplaatst in Nieuws Getagd met ,