Alibaba slaat nieuwe weg in: tijdperk van de internetauto

Alibaba lijkt een nieuwe weg te zijn ingeslagen op het gebied van auto’s: “de OS’Car RX5 is een auto, die verdergaat dan het verbeteren van de rijervaring”, aldus Dr. Wang Jian, voorzitter van Alibaba’s Technology Steering Committee. De auto is ontwikkeld in samenwerking met het Chinese staatsbedrijf SAIC Motor. YunOS is van oorsprong een besturingssysteem voor telefoons of tablets, maar maakt ook besturingssystemen die kunstmatige intelligentie bevatten zoals koelkasten, airconditioners en zelfs robotstofzuigers. U begrijpt dat YunOS – tevens in beheer van Alibaba –  verantwoordelijk is geweest voor het besturingssysteem van de RX5.

internetauto

Jack Ma

De oprichter van de internetgigant had er het volgende over te zeggen: “Men heeft machines de laatste decennia vele malen slimmer weten te maken. Wat we hopen te bereiken in de komende jaren is het programmeren van menselijke wijsheid in machines, zoals software programma’s onze smartphones slimmer hebben gemaakt vandaag de dag. YunOS zal ervoor zorgen dat auto’s nog meer onmisbaar worden in ons toekomstig dagelijks leven. Vandaag is het begin van een nieuw tijdperk. We voelen ons trots en bevoordeeld om deel uit te maken van deze ingrijpende verandering.”

Ecosysteem

Waar enkele auto’s de automobilist in staat stellen om van internet gebruik te maken via een software van een derde partij, maakt Alibaba auto’s onderdeel van het overkoepelende IoT (internet of things) ecoysteem. Het voordeel zou zijn dat apparaten meer efficiënt data verzamelen en uitwisselen. Dr. Wang Jian voegt hier aan toe dat auto’s hét nieuwe platform zijn voor Alibaba waar zij haar op internetgebaseerde diensten aanbiedt, om een absolute rijervaring te creëren.

Wang wist deze ontwikkeling mooi onder te brengen in de volgende uitspraak:

 

Smart operating systems become the second engine of cars, while data is the new fuel

internetauto ali

Camera’s, gepersonaliseerde muziek, parkeerplek betalen

De auto heeft een speciaal internet identiteitsbewijs nodig, om van de vele gemakken gebruik te kunnen maken. Zo kan de auto de bestuurder herkennen door smartphones of smartwatches die verbonden zijn en personaliseert de auto enkele faciliteiten die de auto aanbiedt: begroetingen, muziek en bestemmingen. Tevens beschikt de auto over vier afneembare actiecamera’s, waarmee je video’s kunt opnemen en – houdt u vast – 360-graden-selfies kunt maken, die direct kunnen worden gedeeld via de verbonden smartphone. Of dit daadwerkelijk meer dan de rijervaring verbeterd, wordt even in het midden gelaten. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt voor bestuurders om te betalen voor parkeerplekken, brandstof en koffie via Alipay.

Gevaar?

Er kan echter ook worden beredeneerd dat deze ontwikkeling een gevaar dreigt te zijn: China houdt graag controle over haar bevolking, SAIC Motor is een Chinees staatsbedrijf en zij ontwikkelen een auto die alle data van de bestuurder opslaat. Dit is natuurlijk wel heel kort door de bocht en of dit daadwerkelijk wordt gedaan, is een tweede. Het idee van de auto wordt in ieder geval op een aardige manier gebracht en de mogelijkheden lijken interessant.

De auto is enkel te verkrijgen in China. Het prijskaartje dat aan deze met-internet-verbonden-auto hangt is omgerekend 20.000 euro. Of deze ontwikkeling daadwerkelijk baanbrekend is voor de auto-industrie, zal de tijd vanzelf duidelijk maken. Het is in ieder geval duidelijk dat het een interessante ontwikkeling is.

 

Geplaatst in Nieuws Getagd met , ,