Is IPTV AliExpress legaal en is het verstandig om het in huis te halen?

Voor een prikje, of misschien gratis, alle mogelijk denkbare televisiekanalen ter wereld kijken én ook nog eens onbeperkt toegang tot de nieuwste films en series hebben? Klinkt te goed om waar te zijn, maar met IPTV wordt de natte droom van menig bingewatcher realiteit. En wie aan normaal gesproken dure dingen tegen een tiende van de prijs denkt, komt automatisch uit bij AliExpress. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat deze Chinese online marktplaats ook apparatuur voor IPTV aanbiedt en zelfs IPTV-lijsten en -abonnementen aan spotprijzen.

Wat is IPTV precies, hoe werkt het en is het wel legaal? Is het verstandig om het goedkoop aan te schaffen via AliExpress? Wat zijn de risico’s? Je ontdekt het allemaal in deze omvangrijke IPTV AliExpress review.

Wat is IPTV?

IPTV staat voor Internet Protocol Television. Vanuit het standpunt van de kijker betekent dat je televisie kijkt via je internetverbinding in plaats van via kabel of radiogolven zoals bij traditionele televisie het geval is.

Dat betekent ook dat je je favoriete shows kan kijken vanaf je computer, laptop en mobiele telefoon in plaats van op de bank voor de buis te kamperen. Je hebt dan een nieuwere smart tv nodig met voldoende geheugen om de streamingapplicatie te kunnen installeren, ofwel moet je een Android IPTV box aanschaffen om het streamingsignaal om te zetten in een voor je televisie afspeelbaar signaal. Nog een andere optie is de aanschaf van een IPTV usb dongle stick, waarvan de Firestick het bekendste voorbeeld is.

Wat heb je nodig om IPTV te kunnen kijken?

Tegenwoordig kan iedereen van IPTV genieten. De installatie is een fluitje van een cent en je hebt slechts enkele dingen nodig:

  • Stabiele en snelle internetverbinding: Je hebt hoe dan ook een snelle en stabiele internetverbinding nodig, al of niet bekabeld. Voor de hoogste kwaliteit in 4K is minstens 50 Mbps aanbevolen.
  • App of decoder: Verder is ook een decoder of app noodzakelijk om de beelden af te spelen op je televisie. De app wordt geïnstalleerd op smart tv’s met voldoende geheugen of op een Android box. Andere systemen werken met een usb dongle stick.
  • IPTV-abonnement: Uiteraard is ook een IPTV-abonnement een vereiste, meestal in de vorm van een betaalde service per maand of per jaar.

Is IPTV legaal?

Het antwoord op deze complexe vraag luidt: dat hangt ervan af. In de bioscoop worden we er voor elke film aan herinnerd om niet illegaal te downloaden. De slogan ‘Je steelt toch ook geen fiets’ klinkt wellicht bekend in de oren. Hetzelfde gaat op voor IPTV.

Het concept IPTV is op zich niet illegaal. De laatste jaren is het streamen van live televisie of video’s via het internet de normaalste zaak van de wereld geworden. Er zijn overigens duizenden streamingdiensten beschikbaar.

Maar sommige IPTV providers zijn 100% legaal en anderen zijn zo illegaal als de verkoop van harddrugs. IPTV is legaal voor zover de aanbieder zich houdt aan de wetten inzake auteursrecht. Dat betekent concreet dat ze voor elk kanaal, programma, film of serie die ze aanbieden een licentie van de auteursrechthebbende moeten verwerven.

Hoe herken je een legale IPTV provider?

Het is dus niet altijd eenvoudig om zo op het eerste zicht te zeggen of een IPTV provider al of niet legaal is. Als algemene regel geldt hier het gezond verstand. Voor niets gaat de zon op. Wanneer je een IPTV service ziet met bespottelijk lage prijzen, moet dat de nodige argwaan wekken. De kans is dan immers heel groot dat de provider niet over een licentie beschikt om tienduizenden kanalen en video content aan te bieden (licenties zijn immers peperduur).

Ook wanneer wordt aangeraden om een VPN-verbinding te gebruiken (om je locatie te verbergen) heb je vrijwel zeker te maken met een clandestiene aanbieder.

Daarnaast zijn er nog enkele indicaties die erop wijzen dat je met een legitieme provider te maken hebt:

  • Ze verwijzen naar betrouwbare partners.
  • Ze hebben een eigen streaming app.
  • De meeste legitieme IPTV providers tonen slechts een minimum aantal advertenties en hanteren een verdienmodel op basis van abonnementen.
  • De meeste legale providers bieden naast IPTV ook andere diensten aan, zoals internet en telecommunicatie.

Zonder vooruit te lopen op de zaken, kunnen we uit het bovenstaande reeds concluderen dat de IPTV services aangeboden op AliExpress zeer waarschijnlijk als illegaal te bestempelen vallen. Dat kan ook moeilijk anders voor enkele luttele eurootjes per maand.

Gratis IPTV?

Nog niet zo heel lang geleden, kon je op het internet gewoon gratis IPTV lijsten vinden. Dat wordt echter moeilijker met de dag.

Wanneer je betaalt voor een IPTV abonnement ben je overigens verzekerd van een stabielere verbinding, een betere selectie kanalen en heb je zelfs toegang tot de laatste nieuwe films. Besparen zit in de aard van het beestje, dus gaan er toch nog heel wat mensen op pakweg AliExpress op zoek naar goedkopere oplossingen.

IPTV AliExpress kopen

Maar is het wel verstandig om IPTV AliExpress te kopen? Hier moet een onderscheid gemaakt worden tussen de apparatuur voor IPTV en IPTV diensten.

IPTV apparatuur op AliExpress

Als je op zoek bent naar betaalbare Android boxen of IPTV boxen voor je televisie ben je bij AliExpress aan het goede adres. Een simpele zoekopdracht levert honderden resultaten op. Voor 25 tot 50 euro vind je de meest diverse IPTV decoders en boxen in alle mogelijke maten en vormen, vrijwel altijd met afstandsbediening inbegrepen.

Zoals bij alle aankopen op deze Chinese online marktplaats doe je er goed aan om de recensies van andere klanten na te lezen om de beste keuze te maken. Je kiest ook best voor een leverancier met een goede reputatie en een groot aantal orders achter zijn naam.

IPTV diensten of lijsten op AliExpress

Vroeger werd je met een zoekopdracht ‘IPTV’ op AliExpress om de oren geslagen met een enorm aanbod van spotgoedkope IPTV providers. Maar net zoals het geval is voor aanbieders van namaakartikelen, is de Chinese retailer veel strikter geworden in het verwijderen van dergelijke onrechtmatige aanbieders. Maar wie een beetje creativiteit aan de dag legt, weet er nog altijd wel enkele te vinden die door de mazen van het net zijn geglipt.

Maar je voelt de bui al hangen. Deze IPTV services of IPTV-lijsten aan enkele stuivers zijn in 99,99% van de gevallen illegaal (lees: altijd). De nadelen van AliExpress IPTV liggen dan ook voor de hand:

  • De kans dat je na enkele dagen of weken wordt afgesneden is enorm hoog en iets wat vroeg of laat sowieso zal gebeuren.
  • De kwaliteit laat vaak te wensen over en als je een live voetbalwedstrijd kijkt, is de kans groot dat je de buren enkele minuten eerder al hoort juichen wanneer er een doelpunt is gescoord.
  • Bij legitieme IPTV providers heb je voor films en series normaal ruime opties wat betreft ondertitels en taal, iets wat je van IPTV AliExpress niet moet verwachten.

Algemene conclusie over IPTV AliExpress

Tenzij het gaat om de IPTV apparatuur als dusdanig, blijf je beter van AliExpress weg om een IPTV dienst aan te schaffen. Deze praktijken zijn ontegensprekelijk illegaal. De IPTV-lijsten of -abonnementen die op Ali worden aangeboden voorzien niet in een vergoeding voor de auteursrechthebbenden. Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) en hun internationale tegenhangers sporen deze overtredingen (terecht) actief op en laten deze consequent uit de lucht halen. Dat op zich al moet je ervan weerhouden om te kiezen voor IPTV AliExpress.

Ga je toch zo’n IPTV service van Ali aan, moet je natuurlijk achteraf niet komen klagen dat de kwaliteit beroerd is of je dienst plotseling uit de ether wordt gehaald. Er zijn overigens genoeg legale IPTV providers waarbij je voor een nog altijd zeer schappelijk bedrag tienduizenden kanalen en films kunt bingewatchen!

Geplaatst in Nieuws