Diamond painting met AliExpress: een schitterende (en betaalbare) hobby voor creatieve knutselaars

Diamond painting of diamant schilderen is een nieuwe creatieve hobby die de wereld stormachtig verovert. Knutselaars overal ter wereld zijn in de ban van het schilderen met fonkelende diamantjes, omdat het heel makkelijk en uitermate bevredigend is. Volgens de fans is het tegelijk een uitstekende manier om stress tegen te gaan. En dat is in deze chaotische tijden aardig meegenomen.

Maar wat is diamond painting precies? En waarom wenden hobbyisten zich massaal tot AliExpress om hele diamond painting kits aan te schaffen? Waar moet je op letten als je je op deze nieuwste hobbytrend wil storten?

Wat is diamond painting?

Diamond painting is een vorm van mozaïekkunst waarbij knutselaars schilderijen maken door piepkleine, kleurrijke steentjes op een canvas te plakken. Het canvas bestaat uit nummers zodat de Magritte’s of Pablo Picasso’s in spe weten waar ze welke kleur diamantjes moeten vastplakken.

Het enige wat de ‘schilder’ moet doen, is een diamantje nemen en het op het canvas kleven. Eenmaal het kunstwerkje klaar is, heb je een prachtig schilderij dat schittert als ware het echte diamanten. Kortom, diamond painting is de ideale combinatie van knutselen en puzzelen.

Vanwege de eenvoud en het sprankelende eindresultaat is diamond painting een grote hit onder zowel beginnende als ervaren creatievelingen. Van 9 tot 99 jaar, werkelijk iedereen kan zijn creativiteit botvieren door een glinsterend meesterwerk te maken.

Waarom kiezen voor diamond painting kits op AliExpress?

De meeste knutselhobby’s zijn niet goedkoop. Dat is wat diamond painting zo aantrekkelijk maakt. We overdrijven niet als we zeggen dat diamond painting misschien zelfs haar succes te danken heeft aan Chinese webshops. Nergens, maar dan ook nergens ter wereld, zal je in een fysieke hobbywinkel zo’n reusachtig aanbod aan diamantschilderingen vinden als bij AliExpress.

Voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten, want die varieert van 2 euro voor de kleintjes (15 x 20 cm) tot 40 à 50 euro voor de grotere varianten (80 x 100 cm).

Soorten diamond painting kits op AliExpress

De grootste Chinese marktplaats ter wereld is een onuitputtelijke bron van diamond paintings. Dit zijn de populairste setjes op AliExpress:

 • Bloemen. Diamanten en bloemen zijn de gedroomde combinatie die het hart van iedere kunstliefhebber sneller doen slaan.
 • Allemaal beestjes: Aan het koopvolume te zien, zijn dieren het op een na geliefkoosde patroon voor diamond paintings.
 • Tekenfilms. Ook kinderen komen uitgebreid aan hun trekken, want er zijn duizenden varianten schilderijen van hun favoriete Disney-helden.
 • Beroemde schilderijen. De Sterrennacht zoals je hem nog nooit zag schitteren, abstracte Picasso’s of een surrealistische Salvador Dali, voor iedere kunstfanaat wat wils.
 • 3D en 5D diamond paintings. 3D canvassen hebben 3 vlakken aan iedere kant met een totaal van negen vlakken en 5D canvassen hebben 5 vlakken aan iedere kant met een totaal van vijftien vlakken.
 • Kortom, alle mogelijk denkbare taferelen en prenten zijn beschikbaar op AliExpress. Je hoeft alleen maar diamond painting in te typen in het zoekveld gevolgd door een thema naar wens en er duikt altijd wel iets op.

En als je toch je gading niet vindt – wat onwaarschijnlijk is – kan je nog altijd een gepersonaliseerd schilderij bestellen aan de hand van een eigen foto of afbeelding.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van diamond painting kits?

Net zoals met alle spullen op Chinese webshops zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Om teleurstellingen te vermijden doe je er goed aan om de volgende checklist even af te lopen.

Gedeeltelijk of volledig schilderij

Het eerste wat je moet checken is of het gaat om een gedeeltelijk of volledig schilderij? Bij volledige diamond paintings moet het hele oppervlak worden opgevuld met diamantjes. Bij een gedeeltelijk schilderij moeten alleen bepaalde zones worden opgevuld. Voor beginners is het misschien handiger om te beginnen met een gedeeltelijk schilderij, daar waar ervaren hobbyisten natuurlijk liever een compleet schilderij willen.

Grootte van het canvas

Hoewel kleinere canvassen goedkoper zijn, zullen verwoede knutselaars eerder kiezen voor grotere schilderijen. De kleine steentjes lenen zich uitstekend om de kleinste details in de spreekwoordelijke verf te zetten. Bij een kleiner canvas komen deze finesses dan minder tot hun recht. Dus in plaats van te kiezen voor twee kleine plaatjes, ga je beter voor een groter exemplaar. Grotere schilderijen hangen ook gewoon mooier in de huiskamer!

Formaat van de lijst

Sommige verkopers op AliExpress bieden diamond painting kits aan waarbij ook een lijst inbegrepen is. Doorgaans is dit een simpel houten kader. Als je zelf een mooiere lijst wil kopen, moet je goed de omvang van het canvas in de gaten houden. Chinese aanbieders hanteren soms afmetingen die bij ons niet zo gebruikelijk zijn. Let daarom goed op de dimensies. Kan je er bij ons, in pakweg de Hema of IKEA, een passende lijst voor vinden?

Hoeveel tijd heb je?

Het afwerken van een diamond painting is soms een heus monnikenwerk waar heel wat tijd in kruipt. Uiteraard vergt een schilderij met heel veel verschillende kleuren meer tijd. Als je iemand bent die snelle resultaten wil, kies je beter een canvas met weinig verschillende tinten. Maar een diamant schittert niet zonder te slijpen. Voor de meer ingewikkelde schilderijen heb je engelengeduld nodig en op AliExpress heb je keuze zat aan diamond painting kits in alle kleuren van de regenboog.

Zijn alle accessoires inbegrepen?

Wanneer je een diamond painting bestelt bij AliExpress krijg je meestal een complete kit met alle toebehoren. Dat betekent dat je na ontvangst meteen aan de slag kunt.

Een complete kit bestaat uit:

 • Het canvas
 • Diamantjes
 • Speciale pen
 • Pincet
 • Sorteerbakje
 • Lijm

Kijk vooraf dus goed na of alle accessoires wel bij de diamond painting kit zitten om je een uitstap naar de doe-het-zelfwinkel in de buurt te besparen. Handig meegenomen is dat je de werktuigen kunt hergebruiken voor je volgende project. Pro tip: lees in de reviews ook even na of er wel genoeg lijm wordt meegeleverd.

BTW en douane

Omdat AliExpress is aangesloten bij de nieuwe Import One-Stop Shop (IOOS)-regeling, hoef je je geen zorgen meer te maken over verborgen kosten zoals de btw. Dit betekent concreet dat de prijzen voor Europese klanten inclusief btw zijn. De Aziatische webshop stort de btw dan zelf door naar de Nederlandse of Belgische schatkist.

Voor invoerrechten geldt er een vrijstelling tot 150 euro. Probeer dus altijd onder deze grens te blijven om een rekening achteraf te vermijden.

Levertijden en verzendkosten

AliExpress heeft de laatste tijd hoog ingezet op levertijden, iets waar vroeger wel eens klachten over waren. De Chinese marktplaats streeft ernaar om pakjes binnen de 10 dagen te leveren, wat best ambitieus is. In de praktijk moet je toch rekening houden met een levertijd tussen de 7 en 15 dagen, soms zelfs 21 dagen.

Het goede nieuws voor Belgische en Nederlandse klanten is dat AliExpress in Luik een gigantisch distributiecentrum heeft neergepoot, waardoor Benelux-consumenten sneller worden bediend. Onderaan de productinformatie wordt overigens altijd de geschatte levertijd aangegeven. Handig!

En het wordt nog beter, want de verzendkosten zijn bij de AliExpress Standard Shipping methode compleet gratis.

Retourneren

Een gewaarschuwd diamond painter is er twee waard. Kijk voordat je begint te knutselen steeds na of je set volledig en naar verwachting is. Want eenmaal je begint te ‘schilderen’, kan je natuurlijk niet meer retourneren.

Is je diamond painting kit niet compleet of het prentje niet naar je zin? Open dan zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen de 14 dagen, een dispute via je AliExpress-account.

Conclusie: AliExpress is een schitterende keuze voor diamond painting

Creatief bezig zijn met diamantjes is niet alleen leuk om zelf te doen, maar is ook een geweldig en origineel doe-cadeau voor alle mogelijke feestelijke aangelegenheden. AliExpress is, tot spijt van wie het benijdt, met voorsprong de schitterendste plaats, niet alleen om inspiratie op te doen, maar vooral om originele diamond painting setjes op de kop te tikken!

Geplaatst in Nieuws