8-jarige dubbelganger Jack Ma

In Nederland is het nog geen hype geweest, maar de Chinese social media stonden er bomvol mee: Mini Jack Ma. Fan Xiaoqin is een 8-jarige jongen uit China die als twee druppels water lijkt op één van de rijkste mannen van China. Kijk hieronder een filmpje, waar de Fan Xiaoqin te zien is.

De kleine dubbelganger zou volgens vooraanstaande Chinese media door Jack Ma voorzien zijn van financiële ondersteuning. De jongen groeit op in een arm gezin, onder moeilijke omstandigheden. Ma zou de jongen een voorspoedig leven willen laten leiden. Volgens het Chinese nieuwsbureau Xinhua zou Ma de gehele schoolcarrière van de jongen gaan bekostigen.

Deze vrijgevigheid zou voortkomen uit het gedachtegoed van Singles Day, waar men cadeautjes aan elkaar geeft.

De media blijft de media

Het zou natuurlijk absurd zijn als Ma één familie op basis van uiterlijke kenmerken financieel zou ondersteunen. Het is geen ondenkbaar scenario dat ophef onder de Chinese bevolking zou ontstaan als Ma dit zou doen.

Alibaba heeft vervolgens dan ook verstandig op dit bericht (lees: gerucht) gereageerd: “To fund one child’s education is easy, but in order to help millions of poor children, more resources need to be used.” Vrij vertaald benoemt Alibaba het grote plaatje: het is eenvoudig om één kind te voorzien van goed onderwijs, maar om miljoenen arme kinderen te helpen, zijn er meer hulpmiddelen nodig.

30 miljard dollar

De vergelijking met de jonge dubbelganger werd tevens gemaakt omdat Ma zelf ook niet uit een welgestelde familie kwam. Hij begon zijn carrière als docent Engels en vertaler. Daarvoor heeft hij verschillende banen en mislukte sollicitaties gehad, waaronder één bij KFC waar hij als enige van de 25 sollicitanten niet werd aangenomen. In 1999 startte hij Alibaba.

Sindsdien behoort Ma tot de top 100 van meest invloedrijke personen van de wereld en is zijn nettowaarde meer waard dan 30 miljard dollar.

jack ma

Posted in Nieuws Tagged with: , ,