AliExpress oprichter Jack Ma

Alibaba, Taobao, Tmall & AliExpress

Alibaba is het grootste e-commerce bedrijf van China met een huidige marktwaarde van een ongelooflijke 120 miljard euro. Aan de basis van dat enorme succes staat 1 Chinees: Jack Ma.

Achtergrond Jack Ma

Zonder enige achtergrond in computertechnologie of e-commerce, begon Jack Ma zijn opmerkelijke carrière als leraar Engels, beschrijft de New York Times. Ma wordt door diverse media gekenschetst als een flamboyante motivator en man die zich vastbijt in zijn tegenstanders. “Toen ik jong was wenste ik dat ik in oorlogstijd was geboren”, zei hij eens. “Ik was een goed generaal geweest.”

Kennismaking met internet

In 1995 hadden nog slechts enkele van de honderden miljoenen Chinese huishoudens thuis een computer staan. Maar op dat moment maakte Ma voor het eerst kennis met het internet. Hij zocht naar ‘China’ en ‘bier’ maar kreeg geen zoekresultaten.

Verbaasd zette hij met een vriend een eenvoudige website voor vertaaldiensten op. Binnen enkele uren begonnen mailtjes van over de hele wereld binnen te komen met verzoeken om informatie over zijn dienst. Ma besloot om één van de eerste Chinese internetbedrijven op te zetten in zijn Hangzhou: China Pages, een soort Gouden Gids.

Alibaba: De toegang tot Chinese bedrijven

In die vroege jaren probeerde JackMa de Chinese overheid van het belang van internet te overtuigen. Maar zijn pogingen hadden geen succes: in 1997 verliet Ma China Pages om voor het Chinese overheid te gaan werken. In 1999 probeerde hij het opnieuw, nu met Alibaba.

De eerste website van het bedrijf begon als business-to-business (b2b) marktplaats, om Chinese bedrijven in contact te brengen met buitenlandse kopers. Twee jaar later maakte Ma een strategische zet door een jurist aan te trekken met een Yale-diploma en ervaring in private equity: Joseph C. Tsai. Samen haalden ze Goldman Sachs en Softbank over om in Alibaba te investeren en de rest is geschiedenis, want inmiddels wordt Jack ook wel de ‘Chinese Steve Jobs’ genoemd…

Taobao, Tmall & AliExpress

Na het grote succes van b2b platform Alibaba heeft Jack Ma in een record tempo succesvolle bedrijven uit de grond gestampt waarmee hij inmiddels vrijwel het hele Chinese e-commerce ecosysteem beheerst: Met Alipay heeft hij een eigen bank waarmee alle betalingen op Alibaba, Tmall, AliExpress en Taobao worden afgehandeld. Verder zijn inmiddels pakketdiensten onderdeel van Alibaba, Chatapplicaties, Hosting (Aliyun), een eigen besturingssysteem (Yun OS) en diverse zoekmachines. En laat duidelijk zijn dat dit nog maar het topje van de ijsberg is…

Maar terug naar de e-commerce: Alibaba is het b2b platform waarmee bedrijven van over de hele wereld in contact kunnen komen met Chinese bedrijven. Met dit succes in de zak begon Jack Ma Taobao, zijn c2c platform (vergelijk dit met het Nederlandse Marktplaats.nl, dat ook is bedoeld voor de verkoop tussen consumenten). Na eBay op de Chinese markt te hebben verslagen was ook het succes van Taobao.com duidelijk. Lees op onze site ook hoe u superkoopjes kunt scoren op de vertaalde Nederlandse versie van Taobao!

Tmall werd vervolgens opgezet als b2c platform, waar Chinese en internationale merken (via Tmall Global) hun merken en producten kunnen aanbieden aan de Chinese consument. AliExpress is het platform (tevens b2c) waar internationale consumenten producten kunnen kopen van Chinese bedrijven. AliExpress is voor de Nederlandse consument het enige platform van belang en we besteden er op Kopen in China dan ook veel aandacht aan: Hoe bestelt u op AliExpress, Hoe betaalt u, Wat zijn de ervaringen van anderen met AliExpress en Hoe betrouwbaar is het platform? Leest u deze informatie goed door voordat u bestelt, het kan u veel geld en de nodige teleurstelling besparen…

Jack Ma de weldoener

Maar terug naar Jack Ma: Tegenwoordig heeft Ma iets meer afstand genomen van Alibaba: hij is nog wel president-commissaris, maar geen algemeen directeur meer.

De laatste jaren houdt hij zich steeds meer bezig met natuurbescherming. Ma maakt zich zorgen over de zware schade die de Chinese economische groei toebrengt aan het milieu. Samen met Tsai schonk hij in april twee procent van de aandelen Alibaba (goed voor ettelijke miljarden dollar) aan fondsen voor het milieu, gezondheidszorg en onderwijs.

Hoe je het ook wendt of keert: Een man van bijzonder kaliber die Jack Ma!

About

Actief in de e-commerce sinds 2002 en inmiddels 15 jaar geleden voor het eerst in China, is de auteur vanaf het eerste begin gegrepen door de enorme omvang en kansen die Chinese e-commerce biedt. “We staan met aan het begin van een revolutie die zijn weerga niet kent en binnen nu en 5-10 jaar koopt de Nederlandse consument net zo makkelijk zelf direct in China als nu bij Bol.com of AH.nl.” Op KopeninChina krijgt u een indruk van de mogelijkheden die Chinese e-commerce u biedt. Mist u iets, heeft u suggesties of een vraag? Neem dan vooral contact op!

Posted in Nieuws Tagged with: , ,