AliExpress Nederland

AliExpress is de marktplaats van Alibaba waarmee Chinese verkopers hun producten kunnen verkopen aan internationale klanten. Waar Alibaba al bestaat sinds 1999 is AliExpress nog relatief jong: dit platform werd pas in 2010 gelanceerd en was toen enkel beschikbaar in het Engels. De verschillende talen (Spaans, Portugees, Duits en dus ook Nederlands) zijn pas de laatset jaren toegevoegd. Van een echte AliExpress Nederland kan je dan dus ook niet spreken: het is puur een vertaling van de Engelstalige marktplaats.

Net als met de andere platforms van Alibaba koop je ook in het geval van AliExpress dus niets bij deze onderneming zelf: het is een marktplaats, waarbij je koopt bij Chinese verkopers. Over het algemeen wordt de veiligheid van kopen op dit platform als hoog in geschat door de vele uitgebreide reviews per verkoper én het feit dat de betalingen altijd via AliExpress als escrow verlopen: de verkoper krijgt dus pas betaalt wanneer jij als klant aangeeft het product te hebben ontvangen én tevreden bent.

Dat gezegd hebbende: van AliExpress Nederland krijgt van lokale Nederlandse en Belgische klanten toch echt wel de nodige kritiek, zoals ook wel blijkt uit de AliExpress ervaringen op ons platform. Wees dus altijd wel op je hoede.

Lokaal magazijn voor AliExpress Nederland

Al sinds oktober 2018 is Alibaba bezig met een enorm lokaal magazijn voor Europese klanten. Er is sprake geweest dat AliExpress Nederland zou kunnen profiteren van een lokaal magazijn in Weert, maar dat is helaas Luik in België geworden. Net over de grens, maar in de praktijk toch minder snel qua leveringen. Het is een enorm complex aan het worden, meer dan 200.000 vierkante meter groot, en vlakbij de luchthaven van Luik. In 2021 zou het distributiecentrum/magazijn klaar moeten zijn.

Retouren naar AliExpress Nederland

Interessant is dat sinds kort een deel van de AliExpress verkopers de optie aanbiedt om producten gratis te retourneren. Deze verkopers herken je aan het ‘gratis retourneren’-icoon op hun productpagina. Hiermee krijg je ruim 2 weken (15 dagen) om te bepalen of je de order wilt houden of toch retourneren. Dat gaat verder op de gebruikelijke manier zoals je dat gewend bent van Nederlandse webwinkels. Vermoedelijk bieden vooral de AliExpress verkopers die hun voorraad lokaal hebben liggen dit aan.

AliExpress winkel in Nederland?

Sinds augustus 2019 is Madrid, de hoofdstad van Spanje, een bijzondere winkel rijker: het is de eerste lokale Europese (fysieke!) winkel van AliExpress. Alibaba lijkt hier een conceptstore mee neer te willen zetten, die volgens bezoekers meer weg zou hebben van een Apple-store dan van het koopjes walhalla dat AliExpress online natuurlijk wel is.

De fysieke AliExpress winkels zijn een test en Alibaba heeft dan ook al laten weten dat meerdere steden zullen volgen wanneer de eerste AliExpress winkel in Madrid een succes is. Dus wellicht binnen afzienbare tijd een eigen AliExpress Nederland winkel?